Gojko Đogo: Rimovana gorčina | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Gojko Đogo: Rimovana gorčina

Datum:02.05.2015.

Gojku Đogu priznanje „Miodrag Ćupić“ za knjigu pesama „Grana od oblaka“. Nagrađena zbirka sinteza poetskog traganja za svetlošću i istinom. Ćupić je do kraja dostojno nosio svoj krst

kul-djogo_620x0
NAGRADA „Miodrag Ćupić“ pripala je poznatom pesniku Gojku Đogu za knjigu izabranih i novih pesama „Grana od oblaka“, u izdanju novosadskog „Orfeusa“.

Žiri koji je radio u sastavu Andrija Radulović, Milica Bakrač i Budimir Dubak, doneo je jednoglasnu odluku, a nagrada koja se sastoji iz diplome, plakete (rad vajara Sveta Radovića) i novčanog iznosa od hiljadu evra, biće laureatu uručena u Podgorici 9. maja.

– Prijatno me iznenadila Ćupićeva nagrada. Delo ovog pisca je ostalo pomalo u senci romana „Jadi Gorčina Petrovića“, koji je pre 40 godina zabranjen i uništen, a on osuđen na pet godina uslovnog zatvora – kaže za „Novosti“ Đogo, na vest o nagradi. – Pa i taj roman je predugo bio „uzapćen“, tako da do danas nije valjano pročitan ni vrednovan kako zaslužuje. A sam pisac je nekolike decenije bio pod epitimijom jednog i drugog režima, najpre kao disident, potom kao srpski nacionalista.

U saopštenju žirija navodi se da je pesništvo Gojka Đoga decenijama u vrhu savremene srpske poezije, što je autor potvrdio i najnovijom knjigom. „Grana od oblaka“ predstavlja svojevrsnu sintezu Đogovog autentičnog poetskog traganja za svetlošću i istinom kroz prostor jezika, mitologije i istorije sa prepoznatljivim ličnim pečatom. Pesnik, po oceni tumača, sledi onu zlatnu nit srpske poezije, koja se ispreda od narodnog pesništva preko Nastasijevića i Pope, pa sve do evropskih pesnika poput Helderlina i Malarmea.

Pesnikova kultna knjiga „Vunena vremena“ bila je zabranjena, a pesnik osuđen, i utoliko pre, kako je istaknuto, Đogu pripada nagrada „Miodrag Ćupić“, jer je sličnu sudbinu imao i pisac Ćupić, čiji je roman „Jadi Gorčina Petrovića“, bio zabranjen, a tiraž uništen sedamdesetih godina prošlog veka.

Ime Ćupićevog glavnog junaka, Gorčina, po Đogovim rečima, svojom etimologijom i semantikom sugeriše gorčinu, glavnu oznaku njegova karaktera, i svakako nije bez predumišljaja tako kršten.

– Čak i da nema autobiografskih spojnica, a ima, u romanu se oseća da je pisac delio tu gorčinu sa svojim junakom. Kao da su im se sudbine dozivale. Isti je to put samo što je jedno fikcija, a drugo život. Miodrag Ćupić je do kraja dostojno nosio svoj krst i svojim životom overio svoje delo. Književna kritika je ostala dužna ovom izvanrednom piscu i taj dug bi, za dobro naše književnosti, valjalo namiriti – kaže Đogo.

POVRATAK
Knjigom izabrane i nove poezije „Grana od oblaka“ Đogo se na pesničku pozornicu vratio posle skoro šest godina pauze. Početkom godine za nju je dobio i prestižnu Zmajevu nagradu Matice srpske.
– Jezik ove poezije je osoben, vidovit, slikovit, metaforičan, ironičan, redukovan i bogat značenjima. Zato se Đogove pesme pamte i vole. Iako je književna kritika visoko ocenila njegovo mesto u savremenoj poeziji, ovaj pesnik je u jednom periodu bio gonjen i isključen iz kulturnog života – navode članovi žirija.

 

Izvor: Novosti.rs


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: