Banjani i Rudinjani zajedno u Velimlju | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Banjani i Rudinjani zajedno u Velimlju

Datum:03.05.2015.

U organizaciji nedavno formiranog udruženja Banjana i Rudinjana „Vladika Sava Kosanović“ danas je u maloj varošici Velimlje u Banjanima održan prvi sabor Banjana i Rudinjana. Ovaj sabor je samo dokaz da su Crna Gora i Hercegovina jedno i da granice između predstavljaju samo administraciju.

Velimlje je varošica stare, specificne arhitekture a pominje se još daleke 1477. godine. Na trg u ovom mjestu danas je pristigao veliki broj Banjana i Rudinjana, uživali su u zajedničkom druženju ali i u igri i pjesmi koju su izveli učesnici pristigli iz Crne Gore i Hercegovine.

Banjanima su danas odzvanjali zvuci gusala i narodne epske pjesme u izvođenju velikog broja poznatih guslara. Etno grupe "Banjke" iz Banjana i "Vasilise" iz Bileće začinile su ovaj kulurno umjetnički program izvođenjem etno i narodnih pjesama. Članovi KUD-a "Zora Hercegovine" iz Bileće razigrnim koracima i šarenim nošnjama u Velimlju su danas bili pravi praznik za oči. Osim njih na bini se izredao veliki broj govornika kako iz Banjana tako i iz Rudina.

Udrženje "Vladika Sava Kosanović" obuhvata veliko područje nikšićkih Rudina, Banjana i Oputnih Rudina. Ljudi sa ovoga prostora su se vjekovima složno i bratski borili protiv osvajača, nevolja i teškoća, ali i zajedno radovali, slavili i pjevali... Tako je bilo i danas a kažu potrudiće se da ovo traje vječno.

Organizatori su za sve prisutne pripremili posluženje i riječi zahvalnosti na podršci koja im je danas pristigla sa svih strana. Ovaj sabor se organizuje po prvi put a u udruženju kažu da će ovo prerasti u tradiciju. Poruka koja je danas poslata iz Velimlja je „da su jedinstvo i sloga uvijek na prvom mjestu“ a u udrženju "Vladika Sava Kosanović" upravo na tome i rade.

Reportažu sa ovoga sabora uskoro ćete moći pogledati na našoj televiziji.


Bojan Nosović, Herceg RTV


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: