Trebinje u znaku folklora | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Trebinje u znaku folklora

Datum:04.05.2015.

U Trebinju je sinoć održan drugi Međunarodni festival folklora. Svoje umijeće publici su predstavili folklorni ansambli iz Trebinja ali i iz Grčke, Turske i Bugarske.

Drugi Međunarodni festival folklora doveo je u grad na Trebišnjici čuvare narodne pjesme i igre iz raznih krajeva Balkana. Svi su došli da predstave nešto iz bogate riznice svoje tradicije. Za Grke bi se moglo reći da su najstarija ekipa i to zato što u ovoj zemlji tek u srednjoj dobi postaju svjesni vrijednosti narodne igre i pjesme.

“Na svakoj probi ima bar 50 ljudi. Folklor je u Grčkoj popularan a u poslednjih desetak godina starije generacije se sve više interesuju za njega “, kaže Mihalidis Jorgos iz Soluna.

Grci nijesu krili oduševljenje Trebinjem. Utisci su fenomenalni i jedva da se mogu pretočiti u riječi, kaže .

Trebinjska publika imala je priliku da uživa i u nastupu grupa iz Bugarske i Turske . Hercegovačke igre i pjesme predstavila su domaća kulturno-umjetnička društva – “Alat Svislajon “, “ Hercegovina“ iz Petrovog Polja i ANI “Jovan Dučić “.

Festival je organizovala Turistička organizacija Trebinja u saradnji sa agencijom „Blue diamond events“ iz Srbije. Cilj je da se obogati kulturna scena a upotpuni turistička ponuda. U Trebinje je zahvaljujući folkloru došao veliki broj posjetilaca a treba ih ubijediti da opet dođu.

“Mi smo pristiglim gostima organizovali izlete kako bi se upoznali sa Trebinjem. Sama činjenica da su drugi put ovdje svjedoči da smo na dobrom putu da dobijemo stalne goste”, kaže Žarko Vico iz Turističke organizacije Trebinje.

Žarko Vico

Koncertu je prethodio defile učesnika ulicama Trebinja, od hotela Leotar do bine na trgu, a festival je otvorio načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Grada Trebinja, Zoran Milošević.


Marija Manojlović, Herceg RTV


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: