Patrijarh Irinej podržao održavanje Hercegovačke akademije! | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Patrijarh Irinej podržao održavanje Hercegovačke akademije!

Datum:08.05.2015.

Patrijarh Irinej juče je u Patrijaršiji SPC primio delegaciju Hercegovaca u Srbiji i tom prilikom dao podršku održavanju Hercegovačke akademije posvećene srpskim žrtvama 1941-1945, koja će se održati 8. juna u zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu, a čiji će prihod biti priložen završetku gradnje Hrama Hristovog Vaskresenja u Prebilovcima.

011Patrijarh Irinej među svojima: Milenko Čabrilo, Slobodan Drašković, Sreten Pištalo, Zoran Ivaniš, 
Uroš Milojević, Patrijarh Irinej, Svetozar Crnogorac, Žarko J. Ratković, Milenko Jahura i Trifko
Ćorović

Patrijarh Irinej primio je delegaciju Hercegovaca u Patrijaršiji SPC i u vrlo srdačnom i otvorenom razgovoru zadržao se znatno duže od vremena predviđenog protokolom.

Delegaciju Hercegovaca su predstavljali: Svetozar Crnogorac (predsednik Kluba Gačana i potpredsednik Koordinacionog odbora svih hercegovačkih udruženja u Srbiji), Žarko J. Ratković (predsednik udruženja Trebinjaca “Jovan Dučić” u Beogradu), Uroš Milojević (predsednik udruženja “Hercegovina” u Zrenjaninu), Milenko Jahura (predsednik SND “Prebilovci”), Slobodan Boban Drašković (predsednik Saveza Guslara Srbije), Miodrag Dunđerović (predsednik Kluba Bilećana u Beogradu), Sreten Pištalo (predsednik udruženja “Hercegovina” u Subotici), Milenko Čabrilo (Udruženja “Hercegovina” u Pančevu) i Zoran Ivaniš (Udruženje Nevesinjaca u Beogradu).

041Svetozar Crnogorac se u ime Koordinacionog odbora svih hercegovačkih zavičajnih udruženja u Srbiji 
obratio Njegovoj Svetosti

Svetozar Crnogorac, potpredsednik Koordinacionog odbora svih hercegovačkih udruženja u Srbiji, upoznao je Patrijarha Irineja sa radom udruženja koja datiraju od ratnih godina kada se pomagalo slanjem hrane, odeće, lekova, pa do prošlogodišnjih prikupljanja pomoći u saniranju teških posledica katastrofalnih poplava u obe srpske zemlje. Ipak, motiv današnjeg sastanka bila je podrška za Hercegovačku akademiju posvećenu srpskim žrtvama u periodu od 1941-1945, koja će se održati 8. juna u zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu, a čiji će prihod biti priložen završetku gradnja Hrama Hristovog Vaskresenja u Prebilovcima.

– Hercegovci su odani pravoslavci, volimo našu veru i naš narod ma gde on bio. Protivnici smo svakog separatizma, duboko nacionalno svesni i posvećeni integraciji srpskog naroda. U protekloj godini u saradnji sa Savezom guslara Srbije organizovano je nekoliko dobrotvornih skupova na kojima su se prikupljali prilozi za gradnju Hrama Hristovog Vaskresenja u Prebilovcima. Došao je red i na Beograd. Doneli smo odluku da organizujemo 8. juna 2015. svečanu dobrotvornu Hercegovačku Akademiju. Sav prikupljeni novac od karata i donacija privrednika priložićemo za izgradnju hrama Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima. Naša je želja da blagoslovite održavanje tog skupa i pozivamo Vas da prisustvujete ovoj svečanosti. Vaše prisustvo bi značajno uveličalo naš skup, a istovremeno bi nam pomoglo da okupimo što više ljudi – rekao je Crnogorac.

061Uroš Milojević, Zoran Ivaniš, Patrijarh Irinej, Svetozar Crnogorac, Žarko Ratković, 
Midorag Dunđerović i Milenko Jahura

Patrijarh Irinej je podržao svako širenje istine o srpskim stradanjima.

Milenko Jahura, predsednik SND “Prebilovci” upoznao je Patrijarha Irineja o sadašnjem životu Prebilovčana kao i čitave Doline Neretve, ali i o radu na obilježavanju i prikupljanju podataka o srpskim stratištima.

– Mogu posvjedočiti da veliki broj stratišta nije obeležen, da su mnoga pretvorena u deponije otpada, da se u jame pušta kanalizacija ili se bacaju kese smeća, da su nad nekima čak napravljene kuće.


Poseban senzibilitet prema Hercegovini

Patrijarh Irinej ovom prilikom potvrdio je svoje hercegovačke korene.

10-300x200– Moja majka potiče iz Bileće iz porodice Marjanović.

Obradovan nagoveštajem da će Hercegovci u Srbiji naredne godine pokušati da sličnu akciju spovedu i za obnovu Saborne crkve u Mostaru, Patrijarh se prisetio svojih vojničkih dana.

– Davne 1958. godine služio sam vojni rok u Mostaru. Imao sam želju da uđem u tadašnju Sabornu crkvu, ali je vojnicima to bilo strogo zabranjeno. Poslednjeg dana boravka u Mostaru zaputio sam se do crkve, na žalost, bila je zatvorena.

Jahura je ovu priliku iskoristio da pozove Patrijarha i na izložbu fotografija posvećenu Prebilovcima, koja će biti otvorena 21. maja u 19 časova u Galeriji Narodne banke Srbije.

Patrijarh Irinej upisao je u svoj rokovnik oba događaja i rekao da će se potruditi da bude prisutan.

111Zahvalni Hercegovci: Svetozar Crnogorac uručuje Patrijarhu Irineju kaligrafsku povelju sa himnom 
Svetom Savi i belim orlovima Nemanjića

Pokazao je veliko zanimanje za Prebilovce i okolna sela i potvrdio svoj dolazak u avgustu na osveštanje obnovljenog Hrama Vaskresenja u koji će se položiti ostaci moštiju Novomučenika.

Hercegovci su u znak sećanja na ovaj dan Patrijarhu Irineju uručili unikatnu kaligrafsku povelju sa himnom Svetom Savi i belim orlovima Nemanjića.

Patrijarh se pored ovih poklona obradovao i tek odštampanoj knjizi Jovan Dučić – Diplomatski spisi.


Trifko Ćorović/ Slobodna Hercegovina


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: