Mrkonjići proslavljaju Svetog Vasilija | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Mrkonjići proslavljaju Svetog Vasilija

Datum:12.05.2015.

Svetom arhijerejskom liturgijom i narodnim saborovanjem u Mrkonjićima Trebinja danas će biti obilježen praznik Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog Čudotvorca.

mrkonjici1Proslava u rodnom selu jednog od najpoštovanijih svetitelja, koja svakog 12. maja u godini okupi veliki broj vjernika iz Hercegovine, ali i hodočasnika iz drugih krajeva pravoslavnog svijeta počinje u 8 časova prazničnim jutrenjem. U 9 časova, u spomen-crkvi Svetog Vasilija biće služena Sveta arhijerejska liturgija i rezanje slavskog kolača, a u 11 časova akatist Svetom Vasiliju Tvrdoškom i Ostroškom, na kome će vjernici moći cjelivati mitru Svetog Vasilija.

U nastavku obilježavanja praznika biće priređen kulturno-umjetnički program i narodno veselje.

I ove godine je do Mrkonjića organizovan besplatan autobuski prevoz iz Trebinja– sa polaskom u 8 časova ispred zgrade Elektroprivrede.

Veliki broj vjernika dočekaće sutra i manastir Ostrog, koji čuva mošti Svetog Vasilija, a na poklonjenje svetitelju pješke je put Ostroga još u petak i subotu iz Trebinja i drugih hercegovačkih opština krenulo nekoliko grupa hodočasnika.


Izvor: Radio Trebenje


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: