U Mrkonjićima obilježen praznik Svetog Vasilija | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Mrkonjićima obilježen praznik Svetog Vasilija

Datum:12.05.2015.

Praznik Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog Čudotvorca danas je obilježen u njegovom rodnom selu Mrkonjići kod Trebinja, gdje je služena Sveta liturgija i održano narodno saborovanje.

Proslava u rodnom selu jednog od najpoštovanijih svetitelja okupila je veliki broj vjernika iz Hercegovine i hodočasnika iz drugih krajeva, koji 12. maja tradicionalno dolaze u spomen-crkvu Svetog Vasilija, podignutu na temeljima njegove rodne kuće.

Iguman manastira Zavala Vasilije rekao je u obraćanju vjernicima da je Sveti Vasilije Ostroški živio u teškom periodu Srpske pravoslavne crkve i da njegov podvižnički put ka ostvarenju carstva Božijeg u sebi i oko sebe svjedoči o putu koji vodi prema vaskrsenju i carstvu Božijem.

"Svetiteljevo telo u manastiru Ostrog objavljuje čuda svjedočeći da je svetitelj živ i posle smrti, što je dokaz Hristovog vaskresenja", rekao je iguman Vasilije.

On je podsjetio da je život Svetog Vasilija u mladosti bio duboko hrišćanski i da je uvijek radio na dobro crkve i porobljenog naroda, te istakao da se tako i danas sav rad svetitelja ogleda u molitvama Bogu za sve ljude koji ga poštuju.

Nakon liturgije i čitanja Akatista Svetom Vasiliju Tvrdoškom i Ostroškom, vjernici su cjelivali mitru Svetog Vasilija.

Predsjednik crkvenog odbora sela Mrkonjići Rade Bošković pozvao je sve ljude dobre volje da pomognu da se uredi rodno mjesto velikog svetitelja na kome se svake godine okuplja veliki broj vjernika iz cijelog svijeta.

"Najviši uspjeh i sreća nas Srba je kada vidimo da omladina u kolonama dolazi na ovo sveto mjesto, da se dive i iskonski mole Svetom Ostroškom Vasiliju", rekao je Bošković.

Trebinjac Ilija Mastilović kaže da sa porodicom svake godine dolazi na molitvu u Mrkonjiće da se poklone rodnom mjestu Svetog Vasilija.

Prema njegovim riječima, ovo je veliki praznik za Hercegovinu i sve Srbe bez obzira gdje se nalazili.

Sonja Bogićević u Mrkonjiće je došla iz Kragujevca i ističe da je prvi put ovdje, ali da ima želju da dođe i naredne godine godine, dok Danka Spaić iz Herceg Novog svake godine dolazi sa porodicom.

Na proslavu u Mrkonjiće stigli su i hodočasnici koji su prije nekoliko dana otišli pješke iz hercegovačkih opština u manastir Ostrog da se poklone najvećem srpskom svetitelju.

Za njih je ovaj praznik nešto najuzvišenije, a odlazak na sveto mjesto nezaboravan i neopisiv osjećaj.

Ispod starog stabla košćele, za koje se tvrdi da potiče iz doba Svetog Vasilija, priređen je kulturno-umjetnički program i narodno veselje.

I ove godine je do Mrkonjića organizovan besplatan autobuski prevoz iz Trebinja.

Mošti Svetog Vasilija Ostroškog čuvaju se kao velika svetinja u manastiru Ostrog u Crnoj Gori, gdje im se poklanjaju vjernici svih religija.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići u Popovom Polju 1610. godine, pod krštenim imenom Stojan, od majke Anastasije i oca Petra Jovanovića.

Zamonašio se u trebinjskom manastiru Uspenija Presvete Bogorodice, gdje je započeo život podvižnika.

Kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski živio je u manastiru Tvrdošu. Kada su Turci razorili Tvrdoš, preselio se u manastir Ostrog, gdje je nastavio podvižnički život i upokojio se 1671. godine.


Izvor: Srna


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: