Vladika Grigorije: Biti prvi ne znači vladati nad nekim, već biti sluga svima | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Vladika Grigorije: Biti prvi ne znači vladati nad nekim, već biti sluga svima

Datum:13.05.2015.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, u besjedi u crkvi na Velečevu kod Foče povodom proslave Svetog Vasilija Ostroškog, poručio je vjernicima, a pogotovo onima koji su na funkcijama, da biti prvi ne znači vladati nad nekim, nego to prije svega znači biti sluga svima.

Vadika Grigorije je naglasio da je pastir onaj koji služi, te da bi svaki pastir u Crkvi trebalo da bude sluga i da polaže dušu svoju za sve.

"Hristos kaže, ako neko od vas hoće da bude prvi, neka bude svima sluga. E, takav pastir dobri je bio Sveti Vasilije Ostroški i zato ga i slavimo i volimo, zato mu hrlimo i želimo da ga cjelivamo, da ga zagrlimo. Tako i mi da se naučimo da nije biti prvi da budemo vladari i vladaoci nad nekim, nego je prvi biti to da budemo sluge i služitelji i saslužitelji na njivi Gospodnjoj", rekao je vladika Grigorije.

Istu poruku uputio je i onima koji se nalaze na bilo kojoj funkciji, istakavši da se zaboravlja da riječ ministar u prevodu znači sluga.

"Tako i naši zemaljski prvenstvujući ljudi, bilo da je to gradonačelnik, predsjednik, bilo da je ministar, jer zamislite, ministri su ova djeca što služe u oltaru. Bukvalno prevedeno ministar je sluga.

Šta se desi sa nama kad postanemo vladike, ministri, sveštenici? Odjednom zaboravimo da treba da služimo, nego hoćemo da nama služe i onda se desi da se sve obrne naopako - niko nikome više ne služi i svi su na svakoga ljuti i svi svima prigovaraju. Ali, kada bismo kao što su naše majke, bake, djedovi bili spremni da služimo drugima, onda bismo bili bolji ljudi", rekao je vladika Grigorije.

On je istakao da je sluga Božiji onaj koji je krotak, smiren duhom, milosrdan i koji voli bližnjega svoga kao samoga sebe.

"Da i vi kao narod Božiji svako na svome mjestu, bilo da ste otac, majka, brat, sestra, načelnik, profesor, ministar, ljekar bilo da si šta na ovoj zemlji, probaj da budeš sluga i biće ti život lakši", poručio je vladika Grigorije.

Izvor: SRNA


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: