Fotografije sa mirisom baruta i zgarišta | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Fotografije sa mirisom baruta i zgarišta

Datum:14.05.2015.

marjanovic izlozba„Nemojte nas zaboraviti“ naziv je izložbe dokumentarne fotografije iz Prvog svjetskog rata Šapčanina Rista Marjanovića, koja je sinoć otvorena u galeriji Kulturnog centra u Trebinju, a u saradnji ove ustanove sa Narodnim muzejom u Šapcu.

stankovic

Prema riječima autora postavke Branislava Stankovića, izložba je posvećena svim srpskim dobrovoljcima u Velikom ratu, čiju hrabrost i doprinos „najvećoj i najsvjetlijoj pobjedi srpskog naroda u njegovoj istoriji nemamo pravo da zaboravimo“.

On je pojasnio da je želja njegove ustanove, šabačkog Narodnoj muzeja, bila da nakon Beograda i izložbe u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti Marjanovićeve fotografije budu predstavljene publici u gradovima Republike Srpske, iz razloga što je „veliki broj dobrovoljaca srpske vojske došao upravo iz krajeva preko Drine“.

„Od prvih dana rata – od Cerske i Kolubarske bitke, preko Mačkovog kamena i Gučeva, do prelazak preko Albanije, sve te dramatične momente naše epopeje, Marjanović je uspio za zabilježi svojim fotoaparatom. Kao fotograf, vješto je umio da uhvati trenutak – zbog čega i danas preko njegovih fotografija prosto možete da osjetite miris zapaljenih kuća, doživite strahote zbjegova, atmosferu krvave bitke, u čijem je srcu bivao da bi ih ovjekovječio“, istakao je Stanković.

On je dodao da su isti Marjanovićevi radovi , u vremenu kada je fotografija bila jedini propagandni medij, bili predstavljeni i na velikoj savezničkoj izložbi u pariškom Luvru 1916. godine, a po nalogu tadašnjeg šefa vladinog pres-biroa Slobodana Jovanovića.

4123

Pozdravljajući delegaciju iz Šapca – u kojoj je, pored predstavnika Narodnog muzeja, bio i zamjenik predsjednika Skupštine ovog grada Zoran Bortić – zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija podsjetio je da je „veliki broj dobrovoljaca iz trebinjskog kraja učestvovao u Velikom ratu na strani srpske i jugoslovenske vojske“, dodajući da Trebinje „nije zaboravljalo i neće zaboravljati“ njihov podvig i žrtvu.

izlozbamarjanovic1

„Izložene fotografije upravo su svjedočanstvo tog vremena, preživljene patnje i stradanja, ali i svjedočanstvo velike pobjede srpske vojske i našeg naroda“, rekao je Ćebedžija, izražavajući nadu da je večerašnja izložba „tek početak plodonosne kulturne saradnje Trebinja i Šapca“.


Izvor: Radio Trebinje


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: