U Zavali predstavljena nova knjiga Gorana Komara | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Zavali predstavljena nova knjiga Gorana Komara

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:01.07.2017.

U organizaciji SPKD Prosvjeta i udruženja Ćirilica Trebinje – pododbor Ivanica, sinoć je u mjestu Zavala u Popovom polju organizovana promocija nove knjige dr Gorana Ž. Komara „ĆIRILIČNE OPORUKE BOKEŠKOG, TREBINJSKOG I DUBROVAČKOG KRAJA 1392 – 1834“.

Dr Komar, jedan od najistaknutijih istraživača starih srpskih spomenika i ćiriličnih natpisa, govoreći o novoj knjizi, istakao je viševjekovne veze juga Hercegovine sa srpskim primorjem, posebno ističući stare porodice koje su iz Hercegovine preselile u primorje oko Herceg Novog, gdje se njihovi potomci pojavljuju kao istaknuti predstavnici i zaštitnici srpske kulture i tradicije, posebno u vrijeme mletačke uprave.

Iz njihovih oporuka pisanih ćirilicom, pronađenih u primorskim arhivima,  vidi se da su bili i veliki ktitori pravoslavnih manastira po cijeloj Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji, Svetoj Gori i u Jerusalimu. U ovim ćiriličnim oporukama posebno se ističu imena starih porodica porijeklom iz Hercegovine: Sima Milutinovog Magazinovića, Hadži Jova Dukinog Vitkovića, (Jovo Dučić Vitković), svještenika Radina, Danila Nikolinog Čihorića, te porodica Danilović, Vojnović… Ova knjiga svakako predstavlja i važan arhivski materijal za buduće istraživače, jer su čitaocu navedene oporuke predstavljene u originalu (skenirane) i prepisane.

O novoj knjizi, ali i o teškom stanju u kome se srpsko kulturno – istorijsko naslijeđe na prostoru  današnje opštine Ravno nalazi danas, govorili su profesor Radomir Vučković – predsjednik SPKD Prosvjeta iz Gacka, magistar Rajko Tanasijević – sekretar SPKD Prosvjeta Trebinje, predstavnici „Ćirilice“ iz Trebinja i dr.

Promocija knjige ovaj put održana je u ambijentu stare hercegovačke kuće porodice Korać (17. vijek) iz koje potiče iguman Manastira Zavala, Hristifor Mihajlović koji je na kraju 19. vijeka ostavio više značajnih radova o istoriji manastira Zavale i Popova polja.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: