Nevesinjske minijature sa svjetskim prizvukom | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Nevesinjske minijature sa svjetskim prizvukom

Datum:16.05.2015.
U prepunoj Gradskoj galeriji sinoć je promovisana knjiga  novinara Dragomira Grahovca pod nazivom „Svjetsko, a nevesinjsko“. Ova zabavna publikacija donosi nove zanimljivosti, prirodne fenomene, rekorde i kriozitete iz nevesinjskog vremeplova o kojima je šira javnost bila malo upoznata. Promociju su organizovali Radio Nevesinje, Opštinski odbor „Prosvjete“ i „Narodna biblioteka Nevesinje“.

Naslov „Svjetsko, a nevesinjsko“ u startu čitaocima nagovještava da će u ovom zabavniku pronaći crtice koje  kolijevci viteških tradicija daju planetarni značaj. Među novih „trista čuda“ su minijature o svjetski priznatim ljekarima, inženjerima, glumcima, pilotima, slikarima koji korijene vuku sa nevesinjskog krša. Grahovac kaže da za neke od njih ni svjetska slava nije bila dovoljna  da dobiju veći publicitet u zavičaju.

– To mi je dalo posebnu inspiraciju, da pronađem njihovu zavičajnu vezu, a da potom u maniru čuvenih rubrika „Politikinom zabavnika“ saopštim ono što njihovi zemljaci nisu znali o njima – rekao je Grahovac. Prema njegovim riječima, knjiga je zamišljena kao zabavna publikacija, ali u njoj ima i mnogo ozbiljnih stvari koje potpuno mijenjaju naša dosadašnja saznanja o Nevesinju i ljudima koji su ponikli sa ovih prostora.

O knjizi su govorili sveštenik Zoran Ilić, urednik izdanja Branislav Đogović i direktor Narodne biblioteke Ljilja Ivezić. Oni su pohvalili  autorov trud naglašavajući da prikupljena arhivska građa  ima veliki značaj i da na najljepši način promoviše Nevesinje.

Recenzent knjige, naš poznati lingvista, Milorad Telebak  napisao je da je Grahovac ne žaleći truda i vremena, sakupio rasuto, osvježio zaboravljeno i pronašao izgubljeno o Nevesinji i Nevesinjcima. „ Ni manje knjige, ni bolje slike Nevesinja“, ocijenio je Telebak.

Knjiga je štampana o tiražu od 1000 primjeraka, a izdavač je Opštinski odbor „Prosvjete“ Nevesinje.


Izvor: Radio Nevesinje


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: