Hercegovački đaci obišli svetinje u dolini Neretve | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Hercegovački đaci obišli svetinje u dolini Neretve

Datum:18.05.2015.

U petak 15. 5. 2015. godine, učenici devetih razreda iz Bileće, Ljubinja i Berkovića, njih oko dvije stotine su posjetili mučeničke i Svete Prebilovce, manastir Žitomislić i Mostar.

prebilovci 00

U Prebilovcima ih je dočekao, govorio im i pokazivao hram posvećen Vaskrsenju Hristovom sveštenik Aleksandar Šmanja, koordinator za vjeronauku naše eparhije. Govoreći prebilovačku istoriju otac Aleksandar je istakao da u ovom životu se ljudi razvijaju u Bogolika, dobrolika, istinolika ljudska bića ili ne daj Bože u suprotno tome što se jasno vidi na primjeru Prebilovaca.

Pored toga je naglasio da naš izbor, po svaku cijenu i u svakom danu našeg života, mora da bude izbor dobra, izbor puta Gospodnjeg kojim su pošli i mučenici prebilovački, ali i izbor puta snage i volje da, bez obzira koliko to bilo teško, uvijek i iznova imamo snage da obnavljamo sve ono što je dobro, u nama i oko nas.

 

Djeca predvođena direktorom ljubinske škole Duškom Ćorovićem, svojim nastavnicima i vjeroučiteljima iz Prebilovaca su krenuli u manastir Žitomislić gdje su ih, na svoj uobičajen, prijatan i bratski način dočekali monasi Konstantin i Gavrilo.

Otac Konstantin je pozdravio prisutne i poučio ih takođe burnoj i mučeničkoj istoriji žitomislićkog manastira, kao i naporima i snazi igumana Danila sa bratstvom da obnovi ovu drevnu Svetinju. Poslije pouke braća monasi su ugostili i poslužili sve prisutne koji su tada sa novim poletom krenuli ka Mostaru i njegovim Svetinjama.

U Mostaru su, naša djeca, posjetili Hram Rođenja Presvete Bogordice – staru crkvu, Saborni hram Svete Trojice koji se hvala Bogu obnavlja kao i crkveni život u Mostaru i Vladičanski dvor gdje ih je dočekao, pokazivao im i govorio im, ljubazni i susretljivi, đakon Branislav Rajković.


Izvor: Eparhija ZHIP


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: