Љиљани Благојевић и Игору Галу награде „Златни платан“ | Херцег Телевизија Требиње

Магазин - Култура

Љиљани Благојевић и Игору Галу награде „Златни платан“

Извор: Град Требиње | Датум:27.07.2017.

Пети, јубиларни, Фестивал медитеранског и европског филма “Требиње 2017”, одржаће се на Љетној сцени Културног центра од 7. до 13. августа.

Током седам фестивалских дана биће приказано 20 филмова у неколико програмских цјелина: медитерански филм, европски филм, нови српски филм и Херцеговина на филму.

У оквиру фестивала биће одржана и филмска радионица коју ће водити Милан Д. Шпичек – филмски критичар и публициста, Радослав Владић – директор фотографије и редитељ Петар Станојловић.

Савјет фестивала одлучио је да ове године награде за изузетан допринос евро-медитеранском филму „Златни платан“ буде додијељене глумцима Љиљани Благојевић и Игору Галу.

Током своје богате глумачке каријере Љиљана Благојевић оставила је подједнако значајан траг у театру, филму и на телевизији, а најзначајније улоге су јој у филмовима: „Сјећаш ли се Доли Бел“, „Мирис дуња“, „Мирис кише на Балкану“, „Нож“, „Синовци“, „Завет“, „Вечерња звона“, „Лагер Ниш“, „Граница“… и ТВ серијама „Крај династије Обреновић“, „Бољи живот“, „Докторка на селу“, „Полицајац с Петловог брда“…

Игор Гало, један је од најзаступљенијих глумаца са територије бивше Југославије у страним копродукцијама. Најзачајнија је свакако улога у филму „Жељезни крст“ – Сема Пекинпоа, док му је улога у филму “Мост” гдје игра Бамбина и чувена пјесма „Белла циао“ донијела незапамћену популарност у Кини. Веома је значајна и његова улога у филму „Акција стадион“, оскаровца Душана Вукотића, али ништа мање запажене нису улоге ни у филмовима: „Доктор Младен“, „Валтер брани Сарајево“, „Машкарада“, „Имам двије маме и два тате“… Као редитељ најпоноснији је на своје филмове „Навијач“ и „Аој Лико“. У протеклих двадесет година са супругом Мирјаном предано се бави и хуманитарним радом, претежно везаним за подручје Лике.

Фестивал медитеранског и европског филма “Требиње 2017” оганизују Танграм Центар из Београда и Културни центар Требиње у сарадњи са Алпе Адриа Цултуре Нетwорк, а под покровитељством Града Требиња и Министарства просвјете и културе Републике Српске и уз подршку Управе за дијаспору Републике Србије


Категорија: Култура

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: