Jovana Ristić iz Nevesinja apsolutni pobjednik Vaskršnjeg festivala | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Jovana Ristić iz Nevesinja apsolutni pobjednik Vaskršnjeg festivala

Datum:19.05.2015.

U Kino sali Doma kulture u Nevesinju sinoć je održano finalno veče 10. Vaskršnjeg festivala srpske izvorne i narodne pjesme „Kol'ko snage humska zemlja ima“.

Publika je ispratila nastupe 26 takmičara iz svih hercegovačkih gradova, a tročlani žiri i ovog puta imao je težak zadatak,  da izabere najbolje interpretatore narodne muzike.

Stručni žiri kojim je po četvrti put predsjedavao legendarni harmonikaš Ljubiša Pavković, kod kandidata je ocjenjivao kvalitet izvođenja pjesme, scenski nastup, težinu kompozicije, odjevenost u duhu festivala i opšti utisak.

Apsolutni pobjednik Vaskršnjeg festivala je Jovana Ristić iz Nevesinja koja je osvojila tri nagrade. Ona je za interpretaciju pjesme „Rane moje“ dobila najviše glasova stručnog žirija i publike u kategoriji do 5. razreda, a  i po ocjeni izvođača proglašena je najboljom. Drugoplasirani je bio Miloš Kovačić iz Nevesinja, a treću nagradu su podijelili Mina Vučurević iz Trebinja i Bojana Radmilović iz Gacka.

U kategoriji viših osnovaca prvo mjesto podijelile su Kristina Bošković iz Nevesinja i Danka Ilić iz Gacka, drugo mjesto pripalo je Marini Radulović iz Nevesinja i Aleksandru Krulju iz Ljubinja. Trećeplasirani su bili Mihaila Radmilović i Ivana Govedarica iz Gacka i Emilija Stojanović iz Nevesinja.

Prvo mjesto u kategoriji srednjoškolaca osvojili su Kristina Turanjanin iz Ljubinja i Anid Ćušić iz Mostara. Drugoplasirana je bila Đurđica Babić iz Gacka, a treće mjesto je pripalo Milici Đokić i Ani Ilić iz Gacka.

Nagradu publike osvojili su domaći takmičari: Jovana Ristić, Dejan Okuka i Marija Kravić iz Nevesinja. Laureati po ocjeni izvođača festivala su Jovana Ristić i Kristina Bošković iz Nevesinja i Đurđica Babić iz Gacka. Oni su nagrađeni zlatnicima sa likom Presvete Bogorodice i Svetog Vasilija Ostroškog.

Mlade čuvare srpske izvorne pjesme pratio je orkestar Muzičke škole „Sveti Roman Melod“, a program je vodila Milosava Parović.

Jubilarni 10. Festival otvorio je načelnik opštine Momčilo Šiljegović naglasivši da je i ovaj put Opština Nevesinje obezbijedila novčane nagrade, kako bi podstakla razvoj muzičke kulture u Nevesinju.

Legendarni harmonikaš i član Narodnog orkestra RT Beograd Ljubiša Pavković istakao je da ova manifestacija ide uzlaznom putanjom, što potvrđuje i učešće dvije pobjednice ovog festivala u „Zvezdama Granda“  u organizaciji muzičke kuće Grand produkcije.

- Festival zaslužuje širu podršku ljudi koji moraju prepoznati da su ova djeca koja njeguju našu narodnu muziku i pjesmu pravo blago u ovom vremenu – dodao je Pavković.

Cilj manifestacije je da podstiče i razvija stvaralačku i kulturnu svijest kod djece i omladine uz njegovanje tradicionalne kulture.

Organizator festivala je Osnovna muzička škola „Sveti Roman Melod“ i Crkvena opština Nevesinje. Pokrovitelj manifestacije je Opština Nevesinje, a medijski sponzor Radio Nevesinje.


Izvor: Radio Nevesinje


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: