Miodrag Linta pozvao Beograđane na izložbu „Prebilovci“ | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Miodrag Linta pozvao Beograđane na izložbu „Prebilovci“

Datum:20.05.2015.

Zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta poziva građane da u četvrtak 21. maja 2015. godine dođu u Galeriju Narodne banke Srbije od 19 časova na otvaranje izložbe „Prebilovci“ na kojoj će biti prikazan veliki broj fotografija i dokumenata o stradanju istoimenog sela.

poyivIzložba je zajednički projekat Kulturnog centra Novog Sada i UG Jadovno 1941. iz Banjaluke i traje do 28. maja.
Sama izložba je uvertira za Hercegovačku akademiju posvećenu srpskim žrtvama 1941-1945, koja će biti održana 8. juna na Kolarcu, a sav prihod od ulaznica biće priložen završetku gradnje Hrama Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima koja je započeta prije dvije godine.

– U Srbiji je malo poznata činjenica da je srpsko selo Prebilovci, smješteno u dolini Neretve, najstradalnije selo u Evropi u Drugom svjetskom ratu prema istraživanju japanskog dnevnog lista „Asahi šimbun“. Razlog za ovu tvrdnju japanskog lista leži u činjenici da su ustaše u toku Drugog svetskog rata u ovom selu pobile 850 od ukupno hiljadu ljudi. Samo u jednom danu 6. avgusta 1941. godine ubijeno je preko 550 žena i djece tako što su živi bačeni u Šurmanačku jamu kod Međugorja – ističe se u saopštenju.

Miodrag Linta

Poslije rata Šurmanačka i ostale jame, u koje su bacani Srbi, su zabetonirane, da bi 1991 godine bile otkopane.
Gradnja Hrama, u čiju kriptu je položeno više hiljada posmrtnih ostataka Srba ubijenih u dolini Neretve za vrijeme Drugog svjetskog rata, počela je 1991. godine.
Međutim, tokom naredne 1992. godine hrvatska vojska predvođena generalom Bobetkom je minirala kriptu i sa bagerima praktično uradila sve da se tragovi zločina unište.

Iako je veliki broj moštiju uništen sačuvano je sedam sanduka. Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve kanonizovao je prebilovačke i donjoneretvanske mučenike i od prošle godine se slave kao Sveti 6. avgusta.


Izvor: Slobodna Hercegovina


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: