Sjećanje na Valtera: Batine filmske nagrade pred trebinjskom publikom | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Sjećanje na Valtera: Batine filmske nagrade pred trebinjskom publikom

Izvor: Radio Trebinje | Datum:09.08.2017.

U okviru 5. Festivala evropskog i mediteranskog filma, u galeriji Kulturnog centra sinoć je otvorena izložba posvećena velikanu srpske i svjetske kinematografije – Velimiru Bati Živojinoviću, pod nazivom „Sjećanje na Valtera“.

Postavku dijela nagrada i priznanja koje je veliki Bata dobio tokom dugogodišnjeg bavljenja sedmom umjetnošću, kao i reprinte plakata iz prepoznatljivih filmskih ostvarenja u kojima je igrao glavne uloge, uz saglasnosnost Batine supruge Lule, u Trebinje je donio filmski kritičar i novinar iz Beograda Milan Špiček.

Podijelivši sa publikom nešto od iskustava iz susreta za Batom, privatih i na filmskom platnu, izložbu je otvorio ovogodišnji laureat nagrade „Zlatni platan“ glumac Igor Galo, koji je sa velikim glumcem sarađivao u filmovima „Most“ i „Valter brani Sarajevo“.

Galo je istakao da je Bata bio umjetnik izuzetnog raspona glumačkog umijeća, koje je moglo da „pokriva“ sve filmske žanrove, simbol jedne kinematografije – kojeg su u dalekoj Kini dočekivali i sa državnim počastima, ali prije svega veliki čovjek – koji je iskreno vjerovao i živio iste vrijednosti koje je na filmskom platnu predstavljao.

„Naš posljednji susret bio je u Kini, gdje su nas pozvali povodom 60 godina pobjede nad fašizmom. Kroz filmove su nas doživljavali kao simbole otpora fašizmu – i to je izuzetna potvrda i vrednovanje onoga što smo mi u tom smislu dali iz naše zemlje. I to mi je dodatno bilo drago – da smo Bata i ja na toj fronti zajedno. Duboko vjerujem da je upravo takav čovjek i bio, takav i ostao i da je sve što je radio u životu – radio iskreno i pošteno“, rekao je Galo.

Izložba o Bati biće otvorena do kraja 5. Festivala mediteranskog i evropskog filma


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: