Nevesinje: U Gradskoj galeriji izložene ikone Saborne crkve u Mostaru | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Nevesinje: U Gradskoj galeriji izložene ikone Saborne crkve u Mostaru

Datum:20.05.2015.
Povodom Spasovdana - slave Sabornog hrama i Opštine Nevesinje u Gradskoj galeriji večeras je otvorena izložba ikona Crkve svete Trojice u Mostaru. Ikone su neprocjenjive istorijske i kulturne vrijednosti, a neke datiraju iz 17. i 18. vijeka. Spašene su pred samo stradanje  Saborne mostarske crkve, juna 1992. godine.

Izložbu je otvorio starješina Saborne crkve u Mostaru Radivoje Krulj naglasivši da su ikone svjedočanstvo hrama i pravoslavnog postojanja u Mostaru. 

- Većina ih je italo- kritskog, baroknog i ruskog stila, a neke su iz perioda Vizantije – rekao je Krulj. On je posebno izdvojio ikonu Svetog Jovana Krstitelja koja je 1986. godine bila izložena u čuvenom Luvru.

Postavka u Gradskoj galeriji biće dostupna zainteresovanim posjetiocima do 1. juna. Večerašnja izložba je uvod u šire Spasovdanske svečanosti koje se organizuju povodom krsne slave Hrama Vaznesenja Gospodnjeg i Opštine Nevesinje.

Izvor: Radio Nevesinje


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: