Proza Ljubiše Anđelića – saga o Trebinju u 11 knjiga | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Proza Ljubiše Anđelića – saga o Trebinju u 11 knjiga

Datum:21.05.2015.

andjelic2 U Narodnoj biblioteci u Trebinju večeras je održano književno veče Ljubiše Anđelića, povodom pola vijeka njegovog novinarsko-publicističkog i 15 godina literarnog rada.

Na večeri naslovljenoj “Saga o Trebinju u 11 knjiga” predstavljen je cjelokupan Anđelićev književni opus, kojim je autor među publikom stekao ime najistaknutijeg literarnog hroničara prijeratnog Trebinja, gradskih legendi i života zaboravljenih trebinjskih “orđinala”.

andjelic

Anđelić je podsjetio da se sa perom počeo družiti još davne 1965. godina, kao novinar u mostarskoj “Slobodi“, zatim zagrebačkim „Večernjem listu“ i „Sportskim novostima“, a najposle i „Glasu Trebinja“, da bi svoj književni rad započeo 2000. godine – dokumentarnom knjigom „Vaterpolo na Trebišnjci“. On je istakao da je u svijet prave literature stupio sa dječačkim uspomenama pretočenim u drugu knjigu „Ugašeni kandelabar“.

„Moj otac je držao restoraciju tamo gdje je danas crkvena knjižara, sa pogledom na kandelabar, odakle sam ja, kao desetogodišnji dječak, posmatrao i pamtio svijet oko sebe. Te slike su mi i danas svježe – i pretočio sam ih u knjigu o Trebinju, viđenog iz perspektive djeteta od deset godina. Kada su nam vlasti 1946. oduzele radnju i taj kandelabar se za mene ugasio“, rekao je Anđelić o svojim literarnim počecima.

„Imao sam sreću da su mi prvi recezenti bili pokojni profesor Slobodan Pravica i Olgica Cice, zahvaljujući čijem podstreku sam nastavio da pišem. Onda je nakon te skoro svake godine bila po jedna knjiga“, istakao je autor.

Književnik Olgica Cice, koja je i recezent više Anđelićevih knjiga, istakla je da je autorov literarni svijet nastao iz želje da od zaborava sačuva nekadašnji život svog grada, te da je Anđelić željeno i uspio – „u pitkoj, lepršavoj i laganoj priči, koja je često nesređena, ali je zato prirodna i autentična“.

„Pisac se predstavlja kao hroničar bez umjetničkih pretezija, ali mu se ne može odreći ni taj kvalitet. Evidentna je njegova moć zapažanja, kojom upija oblike, boju, mirise, zvuk, ali i lica i karaktere – tako da je njegov doživljaj uvijek živ, plastičan i pun“, istakla je Cice.

andjelic3

Književnik Radoslav Milošević rekao je da se Anđelićevo književno stvaralaštvo ne može svesti samo pod odrednicu – ispovijedna proza, već je, gledano u cjelini, svojevrsna saga o Trebinju u 11 knjiga – istorijsko predanje o gradu, a iz pera i sjećanja svjedoka koji o događajima pripovijeda realistički i istorijski relevantno.

“I sad je ta usmena kazivanja o nekadašnjem Trebinju i Trebinjcima Ljubiša ‘spasio’ u 11 knjiga, a naš grad dobio je vrijednu kulturnu baštinu”, rekao je Milošević.


Izvor: Radio Trebinje


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: