Danas je Dan Ćirila i Metodija | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Danas je Dan Ćirila i Metodija

Datum:24.05.2015.

Praznik slovenskih svetitelja Ćirila i Metodija danas obeležavaju vernici SPC-a ali i vernici drugih slovenskih zemalja kao dan sećanja na misionarstvo i vizionarstvo braće iz Soluna iz vremena jedinstvene hrišćanske crkve.

Zajednički praznik Svetog Kirila i Metodija ustanovljen je najpre u Rusiji 1863. godine. Praznik se proslavlja uvek 24. maja kao sećanje na taj dan 863. godine kada su svetitelji Kirilo i Metodije, krenuli na misionarski put u Moravsku.

Za solunskom braćom ostao je neizbrisiv trag od velikog značaja za sve slovenske narode, a to su slovenska liturgija i tradicija pojanja slavljenja Boga na sopstvenom jeziku.

Dan slovenske pismenosti je prilika za podsećanje na zasluge svete braće koji su prevodili bogoslužbene knjige na jezike Slovena.

U 9. veku, kada su Ćirilo i Metodije uspeli da uvere crkvenu javnost da hebrejski, latinski i grčki nisu jedini bogoslužbeni jezici i da slovenske jezike uvedu u pravoslavnu liturgiju, podela crkve je već bila gotovo svršen čin.

Uprkos svesrdnoj podršci srpskog – moravskog kneza Rastislava, nailazili su na mnoge prepreke i posebno otpor zapadno-germanskog sveštenstva.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: