Bećković: Ćirilica je dio našeg identiteta | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Bećković: Ćirilica je dio našeg identiteta

Datum:24.05.2015.

Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” Prijedor danas je prvi put obilježili krsnu slavu i za kuma izabrala akademika Matiju Bećkovića.

18743_vest_565Akademik Bećković je svoju besjedu posvetio potrebi očuvanja ćirilice, najsavršenijeg pisma na svijetu u kojem svako slovo ima jedan glas i svaki glas jedno slovo.
“Ne samo da je to dio našeg identiteta, nego je to pismo kojim su napisane sve naše knjige, tapije, krštenice i zakletve. Ako bismo to pismo zaboravili, ne bismo mogli pročitati svoju ličnu kartu i postali bismo neko drugi. Ni to ne bilo problem ako bismo o tom drugom nešto znali, ali ne znamo”
, poručio je Bećković.
On je podsjetio da u svijetu više ljudi piše ćirilicom nego latinicom i ocijenio da su više ćirilicu čuvali i čuvaju drugi nego što to čine Srbi i da bi se Srbi još odmakli od svog pisma da nije bilo Rusa, Bugara, Grka, Jermena i Makedonaca.
“Pričalo se da je ćirilica nepodesna za kompjuterske standarde. Da nije bilo Bugara, koji su se u Evropskoj uniji izborili da se ćirilicom piše i na evru i da se ćirilica prizna u Evropskom parlamentu, mi bismo se možda i predomislili”
, naveo je Bećković.
U okviru obilježavanja Dana gradske biblioteke prethodno je organizovano druženje s dječijim piscem Robertom Takaričem iz Zrenjanina, 11. majski susreti mladih pjesnika, dodjela priznanja najvjernijim čitaocima u 2014. godini i predstavljanje romana “Talasi beogradskog mora”, autora Dragana Jovanovića Danilova.
Povodom Dana Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Prijedor – 24. maja, za sutra u 11 časova planirano je održavanje seminara u Gradskoj čitaonici za bibliotekare prijedorske regije.
Društvo bibliotekara Republike Srpske proglasilo je Narodnu biblioteku “Ćirilo i Metodije” iz Prijedora najboljom bibliotekom u Srpskoj za 2014. godinu.


Izvor: Srna


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: