Trebinje: Predavanje "Nastanak i identitet Republike Srpske" | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Trebinje: Predavanje "Nastanak i identitet Republike Srpske"

Izvor: RTRS | Datum:19.09.2017.

U organizaciji Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe", u Muzeju Hercegovine održano je predavanje "Nastanak i identitet Republike Srpske". Predavanje je dio kampanje "Heroji Republike Srpske" i projekta "Kultura sjećanja-svjedok istine“.

Trebinje: Predavanje "Nastanak i identitet Republike Srpske" - Foto: RTRS

Šta je Republike Srpska, koji su događaji doveli do njenog nastanka, kakav je odnos vojne i civilne vlasti, kakve su rezulatate dale određene akcije vojske RS, koje su prelomne tačke rata - bile su neke od tema predavanja. Dat je kratak osvrt i na međunarodni kontekst nastanka Srpske i našu odgovornost prema njoj.

"Smatramo da je Republika Srpska odgovor na to da se nikad više ne dogodi genocid kakav se dogodio u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. I da je to impuls za nastanak Republike Srpske. Ona šalje poruku da ne smije Srbin da se okrene protiv Srbina kao što se dogodilo Drugom svjetskom ratu", istakao je istoričar Predrag Lozo.

Istoričar Dragoslav Ilić je istakao da Republika Srpska nije nastala kao rezultat digotrajnih političkih projekata i misli, niti pozivana na pred jugoslovenske uzore, već je to, kako je rekao, neka vrsta odbrambenog refleksa.

U okviru kampanje planirane su i projekcije dokumentarnih filmnova iz odbrambeno-otadžbinskog rata: "Mjesto zločina", "Bitka za odbranu Hercegovine" i "Spomenko na vječnoj straži". O aktivnostima očuvanja i njegovanja lika i djela srpskog borca, poginulih boraca i tekovina odbrambeno otadžbinskog rata, nakon Trebinja, biće nastavljeno u Bijeljini, Doboju, Banjaluci i Prijedoru.

Saša Pešikan, predsjednik Udruženja djece poginulih boraca "Nasleđe", naglasio je da moramo njegovati kulturu sjećanja na naše heroje i otadžbinski rat iz koga je i nastala Republika Srpska i da o tome pričamo i prenosimo našoj djeci i budućim generacijama.

Osim Grada Trebinja, kamapanju su podržali Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: