Šantićeve večeri poezije od 10. do 16. oktobra u Mostaru | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Šantićeve večeri poezije od 10. do 16. oktobra u Mostaru

Izvor: Prosvjeta Mostar | Datum:04.10.2017.

"Šantićeve večeri poezije'' koje organizuju SPKD ''Prosvjeta'' Gradski odbor Mostar i SPKUD ''Gusle'' počinju 10. oktobra i trajaće do 16. oktobra ove godine s bogatim programom na više lokacija u gradu Mostaru.

Predsjednik mostarske ''Prosvjete'' sveštenik Radivoje Krulj danas je na konferenciji za novinare naglasio da su ''Šantićeve večeri poezije'' najstarija pjesnička manifestacija u regionu i da se ove godine organizuju 98. po redu.

''Večeri se u kontinuitetu održavaju od 1920. godine, kada je u Mostaru još za pjesnikovog života, održano 'Šantićevo veče', njemu u čast. Od tada, pa sve do danas, manifestacija se održava skoro svake godine. Ovu tradiciju nije prekinuo ni Drugi svjetski, ni poslednji rat u BiH. Ove, 2017. godine su 98. po redu Šantićeve večeri poezije'', rekao je Krulj.

On je naglasio da je 1968. Grad Mostar ustanovio Šantićevu nagradu, a da je dobitnik ovogodišnje Šantićeve nagrade koju sada dodjeljuje SPKD ''Prosvjeta'' poznati pjesnik Pero Zubac. Dobitnik je izabran na osnovu mišljenja stručne komisije i jednoglasnom odlukom Upravnog odbora SPKD ''Prosvejta'' GO Mostar, a nagrada se sastoji od šantićevog štapa i šešira, te novčanog iznosa od 5.000 KM.

Potpredsjednica mostarske ''Prosvjete'' Sanja Bjelica Šagovnović kazala je da da se ovogodišnja manifestacija po prvi put događa na području cijelog grada. ''Do sada se manifestacija održavala u Vladičanskom dvoru, a ove godine smo odlučili da izađemo iz Brankovca u cijeli Mostar i približimo Šantića svima'', istakla je.

Ona je navela da će manifestacija trajati sedam dana, a da Večeri počinju polaganjem cvijeća i pomenom na Šantićevom grobu na Pravoslavnom groblju Bjelušine nakon čega će u 18 časova uslijediti svečanost otvaranja manifestacije koja će biti održana u Parku Alekse Šantića, a u slučaju lošeg vremena u Ćorovića kući.

Nakon svečanosti otvaranja u 19 časova u Vladičanskom dvoru biće održano književno veče jednog od najboljih srpskih književnika, Mostarca Vladimira Pištala i promocija njegove knjige ''Sunce ovog dana – Pismo Andriću''. Na promociji će pored Pištala govoriti i njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, književnik Dragan Marjanović i Josip Muselimović kao moderator i suorganizator promocije ispred Matice hrvatske Mostar.

Druge večeri, 11. oktobra u Mostar stiže Narodno pozorište Republike Srpske sa predstavom ''Sinovi umiru prvi'', koja će se igrati u Narodnom pozorištu Mostar u 19 časova.

U četvrtak, 12.oktobra u Muzičkom centru Pavaroti održaće se solistički koncert istaknutog srpskog violiniste Jovana Kolundžije.

Četvrto veče ''Šantićevih večeri'' u Hravstkom domu herceg Stjepan Kosača u 19 časova biće održano predstavljanje knjige dr Dejana Ristića „Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838–1941.“ i knjige dr Tatjane Brzulović Stanisavljević „Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića iz Arhivske zbirke Joce Vujića u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu“.

Peta veče rezervisana je za pjesnike, a pjesničko veče održaće se u Vladičanskom dvoru u 19 časova.

U nedjelju 15.oktobra ''Šantićeve večeri'' sele se u Nevesinje gdje će biti održana veče pod nazivom „Nevesinje, druga Aleksina kuća“ na kojoj će nastupiti pjesnik Pero Zubac.

''Šantićeve večeri poezije'' zatvaraju se u ponedjeljak 16. oktobra u 19 časova u Narodnom pozorištu Mostar gdje će biti organizovano veče laureata Šantićeve nagrade pjesnika Pere Zubca u suorganizaciji sa ansamblom ''Mostarske kiše'' i dodijeljena Šantićeva nagrada.

Predsjednik SPKD ''Gusle'' Radislav Tubić naglasio je da je manifestacija ove godine dobila podršku brojnih institucija i sponzora, a da su generalni pokrivitelji Vlada Republike Srpske i Vlada Republike Srbije.

On je dodao da je ulaz na sve događaje besplatan i pozvao sve zainteresovane da posjete ''Šantićeve večeri poezije''.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: