Predstavljena knjiga "ZNAMENITI SRBI U RUSKOJ ISTORIJI" | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Predstavljena knjiga "ZNAMENITI SRBI U RUSKOJ ISTORIJI"

Datum:30.05.2015.

Sinoć je u sali SO Gacko u 18:00 časova predstavljena knjiga '' ZNAMENITI SRBI U RUSKOJ ISTORIJI'' autora Ranka Gojkovića, u organizaciji SPKD ''Prosvjeta'' OO Gacko.

Ranko Gojković je Pravoslavni publicista i prevodilac sa ruskog na srpski i sa srpskog na ruski jezik. Do sada je preveo više od 20 knjiga i stotine tekstova. Stalni je saradnik pravoslavno-patriotskog portala '' Ruska Narodna linija'' iz Petrograda i geopolitičko-analitičkog sajta ''Fond Strateške Kulture'' iz Moskve. Rođen je u Gacku 1967.godine.

Knjiga ''ZNAMENITI SRBI U RUSKOJ ISTORIJI'' ima jednu značajnu dimenziju. Vjekovne rusko-srpske veze nose zaista Promisliteljski karakter. Kada je to Rusima bilo najpotrebnije, stvaralački potencijali znamenitih Srba stavljani su u službu ruskog naroda i ruske državnosti a kada je to Srbima bilo najpotrebnije, stvaralački potencijali znamenitih Rusa stavljani su u službu srpskog naroda i srpske državnosti.

U ovoj knjizi se Ranko ograničio na 12 pripovijesti o znamenitim Srbima u ruskoj istoriji, a svakako da ima još mnogo znamenitih Srba iz ruske istorije, kako i sam kaže. U knjizi su, između ostalih, Grof Sava Vladislavić, Ana Jakšić Glinska (baba prvog ruskog cara Ivana Groznog), Grof Mihailo Miloradović... u knjizi su opisane i znamenite srpske porodice u istoriji Rusije: Miloradovići, Ševići, Zorići...O knjizi su govorili: profesor istorije Milan Savić i prof. dr Spasoje Mučibabić. U programu su nastupili: narodni guslar Nikola Bošković i učenici SŠC '' Pero Slijepčević'' i OŠ ''Sveti Sava'' iz Gacka sa recitacijom i etno pjesmom na ruskom jeziku. Program promocije je vodio prof. Radomir Vučković.


Herceg TV


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: