Različiti stavovi uz zajedništvo u vjeri do boljeg upravljanja crkvom | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Različiti stavovi uz zajedništvo u vjeri do boljeg upravljanja crkvom

Datum:01.06.2015.

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački Grigorije istakao je da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ nema podjela, već postoje "različita mišljenja, pogledi i stavovi, koji značajno doprinose da se uz zajedništvo u vjeri, bolje upravlja brodom Srpske crkve".

Različiti stavovi uz zajedništvo u vjeri do boljeg upravljanja crkvom"Sveti arhijerejski sabor ima tu veličanstvenost da sudi svakome ponaosob i svima nama zajedno, ali ne samo pravdom nego i neizrecivom ljubavlju. U ovim stvarima svi treba da se naučimo od Boga jer on nas voli i kada nas nagrađuje i kada nas kažnjava. Sabor je istovremeno i tajfun i tihi lahor, jer je u njemu Duh sveti", rekao je vladika Grigorije za beogradsku "Politiku".

On je naveo da su teme proteklog zasjedanja Sabora bile kompleksne i delikatne, pogotovo kada je bilo riječi o razrješenju dvojice episkopa, budućem Velikom saboru, Jasenovcu, Stepincu, Kosovu i Metohiji.

"Učesnici Sabora su ljudi koji znaju da je svaka riječ skupa, tako da se teške riječi ne izgovaraju olako niti se ide u pravcu ličnog vrijeđanja. Ali, ako dođe do razmimoilaženja tokom razgovora, ipak, svi nastoje da već u toku dana ili sutradan poprave međusobne odnose i da ih drže na hrišćanskom nivou", rekao je vladika Grigorije.

Episkop zahumsko-hercegovački rekao je da su smjene vladika bile iznuđene nakon dugogodišnjeg trpljenja, istakavši da se tome niko na Svetom arhijerejskom saboru nije obradovao.

"One nisu ničija želja da se neko ponizi ili prosto smijeni. Te promjene su od Crkve iznuđene i nastale su nakon dugogodišnjeg trpljenja, iščekivanja i nadanja da će se smijenjeni episkopi povratiti s puta koji je neprihvatljiv", rekao je vladika Grigorije.

Govoreći o temama Sabora, vladika Grigorije rekao je da je bilo riječi i o kanonizaciji Alojzija Stepinca, pri čemu se "jasno pokazalo da ovo pitanje zahtjeva ozibljnu analizu, detaljnije razgovore s rimokatolicima, a očigledno je da ova kanonizacija unosi zebnju i nemir u i onako kompleksne srpsko-hrvatske odnose.

On je naveo da se o velikom Svepravoslavnom Saboru, koji treba da bude održan 2016. godine, detaljno raspravljalo i da su se pretresale teme i stavovi, kako SPC, tako i ostalih učesnica ovog istorijskog skupa.

Na pitanje da li se politika u vjeru više miješa nego vjera u politiku, vladika Grigorije je odgovorio da su vjera i politika dva sasvim različita kolosijeka ali da se i jedan i drugi u velikoj mjeri često odnose na isti narod o kome brinu.

"S druge strane imam utisak da političari ponekad pokušavaju da se nametnu i pokažu nadležnima i za vjerska pitanja. Međutim, uvjeren sam da to biva samo tamo gdje im upravo vjerski lideri otvaraju prostor i mogućnost za to", rekao je vladika Grigorije.


Izvor: Srna


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: