U Beogradu predstavljena monografija o Nevesinjskoj brigadi | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Beogradu predstavljena monografija o Nevesinjskoj brigadi

Izvor: SRNA | Datum:08.12.2017.

U Domu vojske u Beogradu je predstavljena monografija "Nevesinjska brigada u ratu od 1992. do 1995. godine" autora Zorana Janjića, koja predstavlja monumentalno svjedočanstvo o borbi za svaku stopu hercegovačke zemlje, kao i o tome da su Srbi vodili odbrambeni rat i da se imaju čime ponositi.

U BEOGRADU PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA O NEVESINJSKOJ BRIGADI

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović ocijenio je da monografija o Nevesinjskoj brigadi predstavlja nezamjenljivu hroniku o uzrocima, razlozima i samom toku rata sa mnoštvom dragocjenih činjenica i podataka koji se ne mogu naći na drugom mjestu.

On je istakao da je Nevesinjska brigada, čiji je pripadnik bio, svoju monografiju napisala krvlju poginulih i ranjenih boraca, a da je ono što je ostalo iza njih "na ponos i slavu i Hercegovini i Beogradu".

"Svaki Hercegovac ma gdje živio trebalo bi da ima ovu knjigu. Da nije bilo Nevesinjske brigade ne bi bilo ni slobode, a bez slobode ne bi bilo ni Republike Srpske", poručio je Avdalović.

Milenko Gusic

Prvi ratni komandant Nevesinjske brigade Novica Gušić rekao je da je Nevesinjska brigada svoje djelo ostavila na ocjenu narodu, istoriji i umnim ljudima koji će o tome pisati i baviti se tim razdobljem srpske istorije.

"Važno je pisati i svjedočiti istinu i samo istinu. Treba da se zna da ni jedan metak nije nečasno ispaljen. Mi nismo ratovali, samo smo časno branili ono što je naše. Borili smo se za slobodu, pa tek onda za život, jer bez slobode nama ničeg", poručio je Gušić.

Pukovnik u penziji Nikola Guzina istakao je da Nevesinje i danas miriše na božur, a božur cvjeta samo na zemlji koja je natopljena krvlju pravednika.

"Mi Hercegovci najbolje znamo na kojoj smo vjetrometini napravili kuću i kako naše komšije vijekovima hoće da nas zatru. Nema jame ni vrtače u kojoj nisu naše kosti. Mi smo se branili, a ova monografija je monumentalno svjedočanstvo o toj odbrani", rekao je Guzina.

On je istakao da je monografija pisana činjenično, bez nacionalnog i političkog naboja što joj daje posebnu vrijednost.

"Istina je ono što se desilo, a ne ono što bi neko želio da je bilo", rekao je Guzina.

General pukovnik u penziji Svetko Kovač izjavio je da monografija o Nevesinjskoj brigadi predstavlja autentično svjedočanstvo o tome kako se rat iz Slovenije i Hrvatske prenio u Hercegovinu i koliko su scenaristi i akteri onog što se dešavalo u Hrvatskoj i u Čapljini isti.

"Knjiga je i puna simbolike. Na stranicama knjige može se pronaći razgovor sa Jovom Đurasovićem, koji je 1962. godine bio prvi regrut iz Prebilovaca, stradalničkog mjesta u Drugom svjetskom ratu. U trenutku kada je razgovor vođen sa njim, Jovo je branio svoju kuću u Brštaniku. Isto tako vidjećemo dokumente o pogibiji teroriste Ludviga Pavlovića, za koga Hrvati tvrde da je bio prva žrtva `srbo-četničke agresije`", rekao je Kovač.

On je ocijenio da monografija predstavlja dragocjenu ostavštinu za budućnost.

monografija

Autor monografije Zoran Janjić rekao je da je Nevesinje i ratnih devedesetih opravdalo naziv koje je dobilo vijek ranije - "kolijevka lava", s obzirom na to da su se Nevesinjci i Hercegovci lavovski borili i branili svoju djedovinu.

On kaže da mu je, dok je godinama prikupljao građu i dokumente za knjigu, cilj bio da se ne zaboravi grandiozno djelo koje je izvojevala jedna generacija i da se "razobliče oni koji Srbe predstavljaju kao krivce za rat".

"Važno je da znamo istinu kao branik od laži. Treba da znamo šta su ti ljudi radili i kako su postupali u strašno vrijeme i na strašnom mjestu braneći svaki pedalj svete zemlje Hercegovačke", rekao je Janjić.

Beogradska promocija bila je povod da načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović prvom komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću uruči povelju Skupštine opštine Nevesinje koja mu je dodijeljena povodom Dana opštine - Mitrovdana.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: