Glavnu nagradu dobio ruski film „Dve žene”, među nagrađenima i srpsko „Isceljenje” | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Glavnu nagradu dobio ruski film „Dve žene”, među nagrađenima i srpsko „Isceljenje”

Izvor: Fakti | Datum:03.06.2015.
Ruski film „Dve žene” dobio je glavnu nagradu na XXIV Međunarodnom slovenskom filmskom festivalu „Zlatni vitez” održanom u Sevastopolju.

„To je poseban, novi pogled režiserke Vere Glagoljeve  na pesmu Ivana Turgenjeva „Mesec dana na selu”, dramatičnu priču o ljubavi, plemenitosti i požrtvovanju” – istakao je predsednik festivala „Zlatni vitez” narodni umetnike Rusije Nikolaj Burljajev.

Takođe, nagrde su dobili filmovi „Isceljenje” Ivana Jovića (Srbija), „Bugarska rapsodija” Ivana Ničeva (Bugarska), film za decu „Časna pionirska 2” ruskog režisera Aleksandra Karpilovskog, dokumentarni film „Na ivici” Ane Šišove i animirani film „Kašika za vojnika” beloruse režiserke Irine Tarasove.

Na festivalu je učestvovalo oko 200 filmova, od kojih je 170 u takmičarskom programu – igrani, dokumentarni, dečiji, kratkometražni i animirani filmovi.

„Zlatni vitez” se održava od 2002. godine u okviru Slovenskog foruma umetnosti. Njegova deviza je „Za moralne, hrišćanske ideale, za uzdizanje čovekove duše”.
U okviru foruma održavaju se pozorišno, književno, muzičko i fimsko takmičenje, kao i takmičenje u slikarstvu, i ruskim borilačkim veštinama.

Zlatni vitez” je kao svoj glavni cilj označio učešće u zajedničkom pokretu svih onih koji ne žele da se rastvore nemoralnoj, neduhovnoj bujici globalne masovne „kulture”, koji žele da sačuvaju svoju ličnu posebnost i posebnost svog naroda. Želi da prenese svojoj deci kulturnu tradiciju predaka i visoke moralne ideale”, ističe predsednik festivala Nikolaj Burljajev.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: