Održana Svetosavska akademija | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Održana Svetosavska akademija

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:26.01.2018.

Večeras je u prepunoj pozorišnoj sali Kulturnog centra u Trebinju održana tradicionalna Svetosavska akademija. Na manifestaciji u čast prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa, prisutnima se obratio gradonačelnik Luka Petrović, koji je i svečano otvorio program, dok je besjedu održao predstavnik crkvene opštine Trebinje, jerej Miloš Lovrić.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović istakao je da kult Svetog Save u Trebinju i danas živ i vitalan, i da se održava na jednom visokom nivou koji je izraz naše želje da svojim djelima budemo uz skute Svetoga Save.

"Opredijelili smo se da Trebinje razvijamo kao grad kulture i u tom opredjeljenju, uvjeren sam, najvažnije je bilo to što smo svi nosili barem onaj trun pravoslavlja i svetosavlja koji svjedoči i obznanjuje da su velika djela postignuta perom, a ne sabljom, rječju, a ne praznoslovljem, djelom, a ne pridikom", dodao je Petrović.

Trebinjski paroh jerej Miloš Lovrić poručio je da nas pravoslavne Srbe danas konkretno obavezuje svetosavsko i nerazdvojno od njega Lazarevo Kosovsko Metohijsko naslijeđe.

"Ono nas, između ostalog obavezuje da nađemo odgovor na pitanje šta nam je činiti u našem vremenu, jer očigledno ono živo podsjeća na vrijeme Svetoga Save ako nije i tragičnije od njegovog" naglasio je Lovrić.

"To dalje znači da se nalazimo pred istim izazovima i iskušenjima pred kojima se nalazio Sveti Sava, tako da ne možemo izbjeći potrebu i obavezu da poput njega vršimo sudbonosni izbor. Izbor koji izvršimo može biti ili blagotvoran ili poguban, ali u svakom slučaju presudan", rekao je Lovrić.

U programu su nastupili Snežana Savičić – primadona opere Narodnog pozorišta iz Beograda, glumci Lepomir Ivković, Boško Puletić, Vesna Pavlović, te Vasilisa – izvođač tradicionalne muzike Miloš Nikolić, kaval i Nevena Živković, pijanista.

U programu Svetosavske akademije su učestvovali i hor “Tribunia”, hor Muzičke škole Trebinje, kao i učenici trebinjskih osnovnih škola.

Organizatori su Grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje.

Video prilog sa akademije pogledajte sutra u informativnoj emisiji Glas Hercegovine od 16:30 časova.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: