Nevesinje: Usvojen nacrt budžeta opštine, planirani prihodi 6,27 miliona maraka | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Nevesinje: Usvojen nacrt budžeta opštine, planirani prihodi 6,27 miliona maraka

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:05.06.2015.

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Nevesinje većinom glasova usvojen je Nacrt budžeta opštine Nevesinje prema kojem je planirano da se u opštinsku kasu do kraja godine slije 6.273.670 KM, što je za 9% više nego što je bilo izvršenje na kraju prošle godine. Na osnovu ovih prihoda projektovana je budžetska potrošnja. I dok su o najvažnijem opštinskom dokumentu vođene različite diskusije, druga tačka dnevnog reda koja se odnosila na racionalizaciju mreže osnovnih škola protekla je uz potpunu saglasnost odbornika.

Nevesinje: usvojen nacrt budžeta opštine.Planirani prihodi 6,27 miliona marakaNačelnik Odjeljenja za finansije Ljiljana Buha detaljno je prezentovala strukturu planiranih prihoda i rashoda, naglašavajući da je Prijedlog nacrta budžeta dobio zeleno svjetlo od Ministarstva finansija RS. Buha je dala i uporedne analize pojedinih budžetskih stavki sa izvršenjem na kraju prošle godine i aktuelnim rebalansom budžeta.

Najviše prihoda 4.060.000 trebalo bi da se ostvari od indirektnih poreza, a u strukturi rashoda najveća stavka su tekući troškovi.

Predsjednik Komisije za budžet i finansije Božidar Nikolić smatra da će biti potrebno mnogo truda i energije da se prikupe planirani prihodi. Prenio je zamjerku Komisije da u projekciji budžeta nije pomenut deficit, pa je sugerisao da načelnik opštine i Odjeljenje za finansije do kraja mjeseca naprave program njegove sanacije.

Odbornik SNSD-a Milosav Uljarević predloženi budžet je ocijenio kao preambiciozan smatrajući da će proizvesti novi deficit. Zatražio je da se utvrde stvarne obaveze prema dobavljačima, zaposlenim radnicima i izvršnim sudskim presudama. Zamjerio je predlagačima što u Nacrt budžeta nisu uvrstili zahtjev Opšte bolnice, a predložio je i da se raspodjela sredstava za sportske klubove vrši na osnovu postignutih rezultata.

Odbornik SDS-a Anto Šipovac rekao je da je sa skromnim budžetom teško zadovoljiti sve veći broj korisnika.Zatražio je da se planiraju sredstva za poljoprivredu i selo, te pomoć voćarima koji su pretrpjeli štete od snijega. Šipovac smatra da treba podržati projekte za koje su već obezbijeđena vanbudžetska sredstva.

Odbornik SRS „ Dr Vojislav Šešelj“ Darko Marić imao je primjedbe na planirane rashode za osnovnu i srednju školu. Budžet je ocijenio kao prenapregnut, ali ostvariv.

Načelnik opštine Momčilo Šiljegović je odborničke diskusije prihvatio kao pozitivne i dobronamjerne. On je rekao da je budžet napravljen tako da se zadrži minimum funkcionisanja svih budžetskih korisnika i da se sufinansiraju projekti za koje su sredstva obezbijeđena i iz drugih izvora. Načelnik je naglasio da ove godine nije bilo prostora za sanaciju deficita.

O Nacrtu budžeta u narednih petnaaest dana biće provedena javna rasprava i nakon još jednog uvida od strane Ministarstva finansija RS konačna verzija biće ponuđena odbornicima na usvajanje.

Široka skupštinska diskusija danas je vođena i o najavljenoj racionalizaciji mreže osnovnih škola koju provodi Ministarstvo prosvjete i kulture RS. Načelnik opštine Momčilo Šiljegović informisao je odbornike da je Komisija Ministarsta već obišla škole u Pridvorcima, Odžaku, Kifinom Selu, Zovom Dolu i Biogradu. Rekao je da su održali sastanak sa Savjetom roditelja i menadžmentom škole na kojem je još jednom upozoreno kakve bi sve posljedice izazvalo ukidanje škola.

Odbornici su jednoglasno usvojili Zaključak u kojem Skupština opštine Nevesinje traži od Vlade RS da prilikom utvrđivanja mreže osnovnih škola za naredni četvorogodišnji period zadrži sva postojeća odjeljenja Osnovne škole „Risto Proroković“. Kao argumenti su navedeni nerazvijena opština, loša putna infrastruktura, oštre zime i velika udaljenost od matične škole. U obrazloženju Zaključka naglašeno je da bi ukidanje škola dovelo do novih migracija stanovništva i gubitka radnih mjesta. Prihvaćen je prijedlog odbornika Slobodana Žerajića da se formira Koordinaciono tijelo u koje bi bili imenovani načelnik opštine, narodni poslanici, direktor škole i predsjednici savjeta mjesnih zajednica sa zadatkom da se u kontaktu sa Ministarstvom prosvjete i kulture ukaže na neophodnost zadržavanja područnih odjeljenja nevesinjske osnovne škole.Na današnjoj sjednici Opštinskog parlamenta odbornici su bez rasprave usvojili Odluku o mjerama zaštite od požara. Predsjednik Komisije za izradu ovog dokumenta Milovan Cvijetić rekao je da je Odluka usklađena sa Zakonom o zaštiti od požara i da će sada biti moguća efikasnija realizacija Plana zaštite od požara opštine Nevesinje.



Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: