SDS Trebinje: Poskupljenje struje još jedno iznevjereno obećanje Vlade RS | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

SDS Trebinje: Poskupljenje struje još jedno iznevjereno obećanje Vlade RS

Datum:12.06.2015.

Gradski odbor Srpske demokratske stranke danas se oglasio saopštenjem, koje u cjelosti prenosimo:

sds-grbPoskupljenje struje od 1. jula treba shvatiti kao još jedno iznevjereno obećanje i poslednji u nizu pokušaja režima da svoju nesposobnost naplati građanima Republike Srpske.

Od posljednjih, vrlo uvjerljivih obećanja od strane direktorice ERS i SNSD-ovih poslanika iz Trebinja, da neće doći do poskupljenja struje u boljem entitetu Bosne i Hercegovine, prošlo je samo nekoliko mjeseci. Danas znamo – i zvanično – struja za domaćinstva, poskupljuje za 9,4% i to već od prvog narednog mjeseca!

Trebamo li biti iznenađeni ovom odlukom? Svakako ne, bar ne mi koji pratimo i, za sada, bezuspješno pokušavamo uticati na katastrofalno vođenje ekonomske politike od strane Vlade RS. Iznenađeni su oni koje je politika SNSD-a i vladajuće koalicije dovedela na rub egzistencije, na ivicu pukog preživljavanja. Oni odavno nemaju nikakav društveni uticaj, a kamo li mogućnost da izražavanjem nekog vida građanskog nezadovoljstva mogu spriječiti ovakve pogubne odluke vlastodržaca.

Ipak, svima je bilo jasno da enormne troškove SNSD-ove predizborne kampanje, prije ili kasnije moramo platiti svi. Sjetimo se samo koliko je paketa i paketića podijeljeno prilikom prikupljanja sigurnog glasa u kampanji „od vrata do vrata“, koliko tona predizbornog materijala je zalijepljeno po drveću, fasadama, znakovima, stijenama i gdje još sve ne. Sjetimo se koliko je njihovih aktivista zaposleno u prenatrpane elektroenergetske objekte, posljednje bastione ove vlasti. Pored navedenog, čuli smo i jasno prepoznali glas koji kaže da su se i „papci“ morali platiti.

Suluda i prekomjerna zaduživanja kod MMF-a, Svjetske banke, komercijalnih banaka i putem trezorskih zapisa, očigledno nisu bila dovoljna za pokrivanje svih promašaja, milionskih afera i bezobzirnih pljački u posljednjih desetak godina, a pogotovo ne za pokrivanje troškova ovakve predizborne kampanje.

Međutim, došlo se do zida, računi se ispostavljaju. Ekonomski promašaji, kriminal, korupcija, neznanje, primitivizam i bahatost Dodikovih Vlada, mogu se dalje naplaćivati samo zavlačenjem ruku direktno u džep podanika. Počelo je poskupljenjem struje. Iskustvo, ali i zdrava ekonomska logika, uče nas da će vrlo brzo doći do raznih poskupljenja, a opet će najviše stradati oni sa najnižim primanjima, oni koji su već na društvenim marginama: penzioneri, nezaposleni, bolesni… Ionako loša kupovna moć stanovništva će dalje padati, potrošačka korpa poskupljuje, ugrožen je standard gotovo svakog domaćinstva.

Pored smanjenja potrošačke moći domaćinstava, poskupljenje struje će svakako više osjetiti proizvodna preduzeća od uslužnih, inflacija će se povećati što će se dodatno negativno odraziti na poslovanje izvoznih preduzeća.

U zdravim ekonomijama odgovorne Vlade bi ovo povećanje iskoristile za investiranje u proizvodne objekte i infrastrukturu, a nikako za plate prekobrojnih stranačkih aktivista.

Za deset godina koliko je na vlasti, Dodik i njegov SNSD nije izgradio ni jedan značajniji elektroenergetski objekat, a broj zaposlenih u tom sektoru je povećan za oko 60 %! Pitamo ga javno: Šta je sa HE „DABAR“? Po Vašim obećanjima ova Elektrana je trebala biti na mreži 2017. godine, a svi znamo da nisu završeni ni istražni radovi.?

Šta je sa enormnim gubicima u RiTE Gacko, kada će tamo ući istražni organi da se odrede prema ozbiljnim aferama i vrlo uvjerljivim optužbama koje potresaju javnost posljednjih dana?

Na kraju, moramo istaći da je vrlo nepristojno i licemjerno ubjeđivati građane da imamo najeftiniju struju u regionu, a ne reći da su nam strandard, odnosno plate i penzije, takođe, najniži u regionu.

Informativna služba GO SDS Trebinje


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: