Vučurević vlastima RS: Ne pristajemo da građani plaćaju vaše rasipništvo | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Vučurević vlastima RS: Ne pristajemo da građani plaćaju vaše rasipništvo

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:15.06.2015.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, na današnjoj pres konferenciji, rekao je da će Grad Trebinje podnijeti inicijativu Savezu opština i gradova RS – da lokalne zajednice odbiju da učestvuju u vraćanju kredita koje je, kako kaže, „uzimala Vlada i trošila po svom nahođenju, nekonsultujući lokalne zajednice“.

vucurevic velikaVučurević je pojasnio da se od sredstva prikupljenjih po osnovu PDV-a najprije izmiruju kreditna zaduženja, da bi tek ostatak bio raspoređen prema lokalnim zajednicama, što je ocijenio nepoštenim, pogotovu što je zbog visoke stope zaduženosti – tog novca sve manje u budžetima opština i gradova.

„Vlada je, nekonsultujući lokalne zajednice i njihove skupštine, uzimala kredite, a novac očito nije trošila za dobro građana lokalnih zajednica. Sa 7 milijardi evra trebalo bi da bude otvoreno barem 150.000 radnih mjesta. Njih nema, nema ni novca, a ostali su dugovi koje treba da vraćaju građani Srpske – od Trebinja do Novog Grada“, rekao je Vučurević dodajući da su sličnu odluku, kojom odbijaju da učestvuju u vraćanju spoljnjeg duga, donijele i opštine u Federaciji.

On je rekao da je isti princip – da se rasipanje novca na kraju fakturiše građanima, na djelu i kada je u pitanju poskupljenje struje.

„U poskupljenju struje ne vidimo ništa osim pokrivanja troškova predizborne kampanje. Hiljadu i sedamsto novih radnika u energetskom sektoru i ogromni gubici sada se fakturišu ponovo, nikom drugom, nego građanima Republike Srpske“, kategoričan je Vučurević.

Vučurević je uputio pitanje SIPI i nadležnim organima u RS – da li prate tokove nestalog novca iz Bobar banke u likvidaciji.

„Postoje indicije da se novac pokreden u Bobar banci, kroz kupovinu obveznica koje emituje Vlada RS, vraća u finansije tokove u RS“, kazao je gradonačelnik Trebinja.

Vučurević je aktuelnu vlast u Republici Srpskoj optužio da „potpuni ekonomski i finansijski kolaps Republike Srpske“ želi da prikrije, kako je rekao, „rumunizacijom“ Republike Srpske – odnosno, „stvaranjem podjela i razdora nalik na situaciju u Rumuniju ’90 godina prošlog vijeka“, a sa ciljem da bi izbjegla sud javnosti i krivičnu odgovornost.

„Gospodi iz SNSD-a, od predsjednika Republike do predsjednika Vlade, poručujem – razmislite da odete mirno sa vlasti, uz fer suđenje – koje bi pokazalo ko je odgovoran za aktuelnu situaciju“, poručio je Vučurević.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: