Skandal u Nevesinju: SDS-ov Šipovac prijeti da će najprije istući Tamindžiju, pa srušiti objekat | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Skandal u Nevesinju: SDS-ov Šipovac prijeti da će najprije istući Tamindžiju, pa srušiti objekat

Izvor: Top Portal | Datum:19.04.2018.

U Nevesinju je na pomolu veliki skandal, koji vjerovatno ne bi bio toliko atraktivan javnosti da se u centru priče ne nalaze lokalni političari, odnosno bivši predsjednik nevesinjskog SDS-a Anto Šipovac.

Naime, Šipovac, koji je i odbornik SDS-a u Skupštini Nevesinja, pokušava blokirati i zaustaviti rekonstrukciju zgrade u mjestu Odžak od strane Opštine, a u kojoj su godinama bile smještene Mjesna zajednica i Pošta.

Opština, na čijem je čelu SNSD-ov Milenko Avdalović, odlučila je rekonstruisati zgradu koja je bila u ruševnom stanju, kako bi napravili uslovne prostorije za rad Mjesne zajednice i Pošte.

Objekat se nalazi uz magistralni put Nevesnje- Berkovići, a mještani tvrde da je bio nacionalizovan i da su ga Opština i Pošta koristile dugi niz godina.

Međutim, Šipovac tvrdi da je kupio zemlju i ruševni objekat, da ima čiste papire i da zgrada nije opštinska. Izvori iz Nevesinja tvrde da u cijeloj priči osim politike i pokušaja  SDS-a da blokira sve što radi SNSD-ova vlast, ima i sumnji na kriminal, ali i ličnih interesa. Dodaju da je Pošta u Odžaku sada smještena u kući Anta Šipovca i da mu nije u interesu da se vrati u stari objekat koji će biti rekonstruisan.
Upućeni tvrde da je puno indikativnih informacija koje upućuju da bi se i nevesinjska ispostava Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIP) mogla naći u ovom skandalu.

Po istom izvoru, navodno je bivši šef SDS-a iskoristio svoje dobre „veze“, te objekat u Odžaku, koji je bio u vlasništvu Opštine Nevesinje, pod sumnjivim okolnostima, prepisao u svoje vlasništvo.
Opština i mještani kažu da je sporni objekat bio nacionalizovan, a parcela isplaćena vlasnicima koji nikad nisu sporili vlasništvo ni posjed Opštini.

“Šef područne jedinice RUGIP-a Nevesinje je, suprotno članu 198. Zakona o održavanju Zemljišnih knjiga, dozvolio uspostavljanje novog zemljišnog izvatka, te nasljednike posjednika upisao kao vlasnike, bez prethodno provedenog postupka izlaganja podataka na javni uvid“, navode izvori bliski opštinskoj administraciji.
Kako saznajemo, u cijeli slučaj uključila se i inspekcija.

Načelnik Opštine Nevesinje Milenko Avdalović kaže da je Opština odlučila da rekonstruiše oronuli objekat i da će započeti posao i završiti.

“Taj objekat je nacionalizovan 1958. godine i isplaćen. To ili nije provedeno kroz papire ili je neko sakrio. Sad su se javili neki vlasnici koji bi to osporavali. Tamo je godinama bila Mjesna zajednica i Pošta“, navodi Avdalović.
Vjeruje da će se spor ubrzo riješiti i da će zgrada uskoro biti rekonstruisana i data na korištenje Mjesnoj zajednici i Pošti.

S druge strane, Anto Šipovac, takođe navodi da je u spornom objektu dugi niz godina bila Pošta.

“Ja sam kupio parcelu na kojoj se vodi objekat prije par mjeseci od Rada Mastilovića iz Beograda. Od njega sam kupio još nekoliko parcela. Tu parcelu nisam prenio na sebe zbog tog spora. Pretpostavlja se da je bila nacionalizovana, ali nema traga“, kaže Šipovac.
Na pitanje da li namjerno blokira rekonstrukciju, jer je Pošta danas u njegovoj kući, Šipovac oštro odbacuje te tvrdnje i navodi da je iz lokal –patriotizma Pošti dao u zakup prostor za 100 KM mjesečno.
Upitan da prokomentariše informacije i sumnje u kriminalne aktivnosti oko papirologije vezane za spornu zgradu u Odžaku, Šipovac kaže da je to sve politička ujdurma SNSD-a.
“Ja to principijelno ne dam, a kad prođe spor ja ću je pokloniti Crkvi i Opštini, ali je ne mogu izdavati trećim licima. Inspektor mi je rekao da nikad nije vidio čistije papire, a načelnik me je pitao hoću li ga tužiti kad je vidio papire“, navodi Šipovac.

Ističe da se radi o principima, a ne o ličnom interesu, jer cijela parcela i ruševna zgrada vrijedi koliko jedna načelnička plata.

“Svoj odbornički dodatak od 500 KM već tri mandata poklanjam, valjda to nešto govori“, navodi on.
Na pitanje šta su dalji koraci koje će preduzeti, Šipovac kaže: “Moji koraci su da istučem Iliju Tamindžiju. A ako me iznerviraju i vrate objekat, ja ću ga srušiti, jer je to na meni….. Ustvari, neću ga srušiti“, kaže Šipovac.


Upitan da pojasni kakve veze ima Tamindžija, koji je inače poslanik SNSD-a u Narodnoj Skupštini Republike Srpske iz Nevesinja, Šipovac je mišljenja da sve ide od vrha SNSD-a.
Iako vidno iznerviran, na kraju ipak povlači ručnu.

“Najbolje bi bilo da se sve riješi zakonski. Ako imaju trag da je to Opština kupila i platila, neka uknjiže. Ja poštujem zakone i državu. Evo sad pozivam načelnika da potpišemo ugovor i sve poklonim Opštini sa naznakom da to ne mogu izdavat trećim licima. Evo, to ću uraditi za pet minuta, prenesite mu…“, ističe Šipovac.
Kako će se završiti cijela priča i da li će doći do krivičnih prijava i suda ostaje da se vidi.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: