Zasjedali nevesinjski odbornici: Usvojeni budžet i kreditno zaduženje | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Zasjedali nevesinjski odbornici: Usvojeni budžet i kreditno zaduženje

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:30.06.2015.

Na današnjoj sjednici SO Nevesinje odbornici su većinom glasova usvojili konačnu verziju budžeta za 2015. godinu u iznosu od 6.260.580 KM što je za 7% više nego što je bilo izvršenje na kraju prošle godine. Usvojena je Odluka o kreditnom zaduženju opštine Nevesinje  u iznosu od 975.000 KM. Izvještaji javnih ustanova prihvaćeni su bez rasprave.

U uvodnom izlaganju načelnik Odjeljenja za finansije Ljiljana Buha upoznala je odbornike sa strukturom budžetskih prihoda i rashoda naglašavajući da je predloženi dokument dobio saglasnost Ministarstva finansija RS i da je prošao javnu raspravu. Buha je dodala da je u odnosu na Nacrt  budžeta koji je usvojen na prošloj sjednici Opštinskog parlamenta Prijedlog budžeta pretpio  tek neznatne  izmjene.

Skupštinska rasprava i konsultacije klubova odbornika potrajali su više od tri sata. Predsjednik Komisije za budžet i finansije Božidar Nikolić ponovio je raniji stav Komisije da budžetski rashodi moraju pratiti prihode.

Odbornik SNSD –a Milosav Uljarević budžet je ocijenio kao preambiciozan i nerealan, prigovarajući da se najveći dio budžetske potrošnje odnosi na troškove opštinske administracije.

Potpredsjednik Opštinskog parlamenta Darko Marić  iz SRS „Dr Vojislav Šešelj“dao je više prijeloga za korekcije prihodovne i rashodovne strane što je izazvalo niz replika i odbornika opozicije i skupštinske većine.

Odbornik SDS-a Anto Šipovac i odbornik Socijalističke partije Slobodan Žerajić smatraju da nije bilo moguće udovoljiti svim zahtjevima budžetskih korisnika i da su zato bila potrebna  šira usaglašavanja političkih partija o predloženom dokumentu.

Odbornik SRS RS Veselin Kljakić predložio je da se nevladine organizacije ubuduće finansiraju prema rezultatima rada i aktivnostima koje doprinose realizaciji Strategije razvoja opštine što su odbornici i prihvatili.

Predsjednik Savjeta za sport Miloš Vuković prenio je stav ovog tijela da se zadrži ukupan grant namijenjen sportu na prošlogodišnjem nivou, a da se eventualnim rebalansom  budžeta izvrši nova raspodjela prema uspjesima klubova.

Načelnik opštine Momčilo Šiljegović diskusije je ocijenio kao korisne i dobronamjerne. Naglasio je da nije bilo moguće ispuniti sve  zahtjeve, pa je budžet napravljen da se zadrži minimun funkcionisanja svih budžetskih korisnika.

Nakon višesatne rasprave i usaglašavanja klubova odbornika, uz male korekcije u odnosu na Nacrt, glasovima skupštinske većine usvojen je Budžet za 2015. godinu. Odmah nakon toga usvojena je i Odluka o izvršenju budžeta.

Sa 13 glasova „za“ i jedan „protiv“  Skupština je danas donijela odluku o kreditnom zaduženju opštine Nevesinje u iznosu od 975.000 KM. Kako je obrazloženo, kreditna sredstva će biti utrošena za pokriće deficita (514.000 KM) i za kapitalne investicije (461.000).

Odbornik Milosav Uljarević je kritikovao opštinsku vlast što je uvela praksu da budžetski deficit  pokriva uzimanjem kredita, naglašavajući da ni to nije dovoljno da se zakrpe sve rupe u budžetu.

Analizirajući  novo kreditno zaduženje odbornik PDP-a Božidar Nikolić  rekao je da opština Nevesinje sa godišnjim anuitetom kredita od 420.000 KM spada u grupu  manje zaduženih opština RS, podsjećajući da je zakonski dozvoljeno zaduženje do 18 odsto izvornih prihoda.

U preostalim tačkama dnevnog reda nije bilo mnogo diskusija, a izvještaji su prihvaćeni jednoglasno.

 Opštinsko odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti  pripremilo je detaljnu informaciju  o stanju privrednog sektora u prošloj godini. Podaci su prikupljeni od Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge. Naglašeno je da su privreni subjekti radili u složenim socio-ekonomskim uslovima koji su imali negativan uticaj na  oblast proizvodnih djelatnosti.

Podnoseći izvještaj o radu Doma zdravlja u 2014. godini direktor Žarko Tamindžija rekao je da su uredno servisirane sve obaveze i prema radnicima i dobavljačima. Direktor Opšte bolnice Velibor Milivojević naglasio je da je ova zdravstvena ustanova postala prepoznatljiva u regionu. Rekao je da je pacijenata sve više i da su korisnici usluga prezadovoljni uslovima dijagnostike i smještaja.

Bez rasprave su prihvaćeni izvještaji o radu JU Centar za informisanje i kulturu, Teritorijalne vatrogasne jedinice, Centra za socijalni rad i Crvenog krsta, te Informacija o zaštiti životne sredine.Sa dnevnog reda su povučeni Izvještaj o ostvarivanju plana i programa Biroa za zapošljavanje i Prijedlog rješenja o imenovanju Komisije za spomenike i spomen obilježja.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: