Predstavljen nacrt prostornog plana opštine Nevesinje | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Predstavljen nacrt prostornog plana opštine Nevesinje

Datum:06.02.2015.
U Velikoj sali opštine Nevesinje danas je održana javna prezentacija Nacrta prostornog plana opštine za period 2011 – 2031. godina. Pripremu dokumenta uradila je Služba načelnika opštine i Odjeljenje za prostorno uređenje, stambeno – komunalne poslove i ekologiju, a izrada Plana je povjerena  radnom timu Instituta za građevinarstvo iz Banjaluke.

Osnovna koncepcija prostornog razvoja opštine Nevesinje je težnja da postane poslovni, turistički i obrazovno-kulturni centar, sa visoko razvijenim kapacitetima za proizvodnju i privlačenje investicija, sa građanskim društvom aktivno uključenim u proces odlučivanja  i sa kontinuiranim rastom dohotka građana.

Koordinator  izrade dokumenta Gordana Jeftić naglasila je da Nacrt prostornog plana kao osnovne potencijale opštine definiše prirodne resurse, prije svega poljoprivredno i šumsko zemljište i vodne potencijale.

Prema njenim riječima, Planom su predviđene i proizvodne zone u kojima investitori mogu graditi objekte, a da to ne utiče negativno na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

 – Utvrđeno je urbano područje i lokalni centri kao nosioci razvoja: Odžak, Zovi Do, Kifino Selo i Pridvorci sa  područjima koja gravitiraju prema ovim centrima – istakla je Jeftić.

Član Radnog tima Dragana Popović predstavila je  privredne aspekte Nacrta prostornog plana opštine.

Miljan Đurasović  iz Opštinskog odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno – komunalne poslove pozvao je građane da do 16. februara daju svoje prijedloge koji bi eventualno bili ugrađeni u dokument. Kako je pojasnio, nakon izrade Prijedloga prostornog plana, tražiće se saglasnost nadležnih ministarstava i na kraju konačna verzijabiće ponuđena odbornicima na usvajanje.

Izvor: Radio Nevesinje


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: