Cvijanović: Nakon izbora institucije brzo da počnu sa radom | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Cvijanović: Nakon izbora institucije brzo da počnu sa radom

Izvor: SRNA | Datum:24.07.2018.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da će nakon oktobarskih izbora biti jako važno da se brzo implementiraju izborni rezultati i da institucije počnu da rade jer se time pokazuje demokratski potencijal.

"Bojim se da postoje neki koji žele da se to osujeti, a dokaz za to je činjenica da kampanja nije prestala od 2014. godine kada smo formirali vlast", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je opozicija stalno imala razna protestna okupljanja, pa i pokušaj blokade rada Narodne skupštine, što je, kako je navela, velika ljaga opozicionarima, koji su sebi dozvolili da pred kamerama i u javnosti, pišteći pištaljkama, vrijeđaju građane Srpske.

"Sigurna sam da šta god da imate na političkom planu, veći je broj građana koji žele da njihove institucije normalno i nesmetano rade, nego da se tamo dešava neki užas i haos", izjavila je Cvijanovićeva za Radio Republike Srpske.

Prema njenim riječima, mnogo krvi je dato, mnogo ljudi je stradalo i mnogo političkog napora uloženo da se očuvaju institucije, čak i u nekim vremenima opšte hajke protiv Republike Srpske.

Cvijanovićeva je napomenula i da nikad nije postojao izbalansiran odnos prema Republici Srpskoj i ostalima u BiH, te da se ta diskriminacija ne otklanja time što će Srpska imati nekog opozicionara koji obećava da će, kada dođe na vlast, sarađivati sa svima, pognuti glavu da mu drugi serviraju šta god hoće, a da on to izvršava.

"Ne dobija se jednakost na taj način, jednakost se dobija stavom, odbranom interesa i morate da budete patriota po opređeljenju i da razumijete važnost svojih institucija", poručila je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je navela da je bilo mnogo ataka na institucije Srpske, počevši od toga na koji način se realizovala strategija za ratne zločine, pri čemu se jedan zakon primjenjivao za optužene iz reda srpskog naroda, a drugi, stari zakon koji je bio blaži, za ostale.

"Stranci ovđe traže da imaju sistem poslušnika. Žalim što su oni takvi, ne iz političkih razloga, nego zato što se time ubija, uništava i umanjuje šansa za dogovor i nešto što će biti zajedničko rješenje u okviru BiH", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je Republika Srpska "previše važna da bismo se bilo čime kockali, zatvarali oči pred problemima i vlast povjeravali ljudima koji neće da zasuču rukava i rade za Republiku".

Cvijanovićeva je napomenula da je za kraj avgusta najavljena sjednica vlada Republike Srpske i Srbije, na kojoj će biti riječi o raznim projektima.

"Naši timovi rade na izradi određenih energetskih projekata. Cilj nam je da vidimo kako čvršće uvezati privredne i svake druge aktivnosti i očekujemo da ćemo do te sjednice imati konkretne smjernice o tom pitanju", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da posebno cijeni podršku koju je Srpska dobila od Srbije, prevashodno od predsjednika Aleksandra Vučića, ali i cijele Vlade Srbije, te navela da je podrška lokalnim zajednicama za realizaciju projekata novi način prisustva Srbije u Srpskoj.

Cvijanovićeva je najavila da će prisustvovati obilježavanju 100 godina zastave Srbije u Bijeloj kući, što će biti prilika da se pokaže da veze između Srba i Amerikanaca treba da se podignu na puno veći nivo, kao i da postoji zajednička baština.

"Sigurna sam da će poslije godina nedovoljnog razumijevanja da nam se otvori šansa za puno bolju saradnju koja će biti na realnim osnovama, oslobođena bilo kakvih stereotipa i nametnutih loših slika", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da vjeruje u Republiku Srpsku i ono što aktuelna vlast radi, da je Srpska posljednjih godina sve bolja i da je važno da svi zajedno razumiju značaj institucija, kako bi institucije mogle da odrade dobar posao za svoje građane.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: