Petrović: Nema velikih i malih investitora, svako radno mjesto je važno | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Petrović: Nema velikih i malih investitora, svako radno mjesto je važno

Izvor: BIZNISINFO.BA | Datum:30.07.2018.

Ekonomska slika Trebinja, kako pokazuju zvanični podaci, među boljima je u odnosu na okruženje u državi i regionu. U gradu u kojem su vidljivi novi projekti i investicije, prošle godine zabilježena je jedna od najboljih stopa pokrivenosti uvoza izvozom, od 106 posto.

Svakodnevno, Gradska uprava Trebinja aktivno radi na tome da ukupna ekonomska situacija u ovom gradu bude još bolja.

Dobro, ali uvijek može još bolje

Osnovni cilj gradske uprave kada je u pitanju poboljšanje poslovnog ambijenta jeste stalno unapređenje komunikacije sa postojećim privrednicima i potencijalnim investitorima kroz povećanje transparentnosti rada gradske administracije, pojednostavljenje procedura i skraćivanje rokova za dobijanje potrebnih dozvola, osluškivanje potreba privrednika i aktivan odnos da se uočeni problemi prevaziđu, podsticanje aktivnijeg rada Privrednog savjeta i sl…. “, kaže za BiznisInfo Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.

Kao jedan od koraka važnih za osiguranje povoljnog poslovnog ambijenta, Petrović navodi i sticanje Certifikata povoljnog poslovnog okruženja prema BFC SEE standardu. Trebinje je ovaj certifikat dobilo u okviru projekta RAST koga finansira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, a implementira Catholic Relief Service (CRS) i on pretpostavlja uvođenje čitavog niza standarda koji treba da olakšanju poslovanje postojećim privrednicima te olakšaju pokretanje poslovanja novim.

Povoljno poslovno okruženje

I sam proces za dobijanje BFC standarda je za našu gradsku upravu bilo veoma korisno iskustvo upravo zato što smo realizovali niz vrlo konkretnih koraka kako bismo Trebinje učinili atraktivnijim investitorima. Na primjer, učinili smo mnoga dokumenta vidljivijim na našoj web stranici, sistematizovali smo i objavili mnogo podataka koji su bitni za funkcionisanje privrednika, kao što su informacije o komunalnim taksama, raznim vrstama podsticaja u privredi, programima i mjerama koje provodimo sa ciljem da stimulišemo zapošljavanje. Intenzivno smo započeli realizaciju projekata iz srednjoročnog plana (2017.2022.) kapitalnih investicija koji smo izradili u tijesnoj saradnji sa privredom, civilnim društvom i drugim. Možemo reći da smo objektivnije počeli da posmatramo potrebe investitora i privrednika uopšte i da tražimo instrumente kako im pomoći da se njihove potrebe zadovolje“, kaže Petrović te dodaje da su investitori prepoznali potencijale koje ovaj grad nudi, prije svega geografski položaj, raspoloživu radnu snagu i pogodne vremenske uslove, ali i otvorenost i spremnost gradske uprave na komunikaciju i pomoć privrednicima i investitorima u svim fazama razvoja biznisa, a sve kako bi se podržalo ulaganje i otvaranje novih radnih mjesta.

Koristimo svaku priliku da istaknemo da je nama svako radno mjesto izuzetno važno i da investitore ne dijelimo na „velike“ i „male“… Nastojimo da svakom investitoru poklonimo maksimalu pažnju“, kaže Petrović.

Posljednjih godina, u Trebinju se mnogo gradilo. Prošle godine otvoren je i jedinstven turistički kompleks Grad sunca u okviru kojeg je ove godine otvoren i luksuzni hotel, a u gradu se trenutno gradi i kompleks najluksuznijih zgrada u cijeloj zemlji.

Mjere za jačanje privrede

Otvaraju se i novi pogoni, a Petrović među najznačajnijima navodi pokretanje proizvodnje u fabrici Trebinjka, nekadašnjem Novoteksu. Novi vlasnik obezbijedio je posao za 80 radnika, a sva proizvodnja namijenjena je izvozu i to na tržište Francuske.

Kako bi ohrabrila nova zapošljavanja i nove investicije, Gradska uprava je osmislila i realizuje više od 25 različitih mjera i programa namijenjenih jačanju privrede.

Među njima su mjere koje imaju za cilj podršku (samo)zapošljavanju kao što je dodjela stipendija studentima deficitarnih zanimanja, obavljanje pripravničkog staža osoba sa visokom i višom stručnom spremom, podrška fizičkim licima koja vrše djelatnost pružanja usluga smještaja, a interesantno je i da je jedna od mjera smanjenje broja zaposlenih u gradskoj upravi.

Podrška domaćim proizvođačima

Među mjerama koje realizujemo je i program podrške samozapošljavanju u okviru kojeg će nezaposlenim licima sa Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u ovoj godini biti isplaćeno 340.000 KM. Možda i najznačajniji naš projekat je osnivanje Agrarnog fonda koji je već u periodu od osnivanja u februara 2017. do sada realizovao 12 konkretnih programa i u potpunosti opravdao svrhu osnivanja. Među njima su i projekti podjele mini grantova, privođenja zemljišta kulturi, podrške pčelarskoj proizvodnji, podrške individualnim poljoprivrednim proizvođačima i izgradnja tri mini hladnjače. Naročito smo ponosni na projekat Hercegovačke kuće, maloprodajnog objekta putem kojeg registrovani poljoprivredni proizvođači iz Trebinja mogu plasirati svoje proizvode. Prvi objekat otvoren je u Trebinju prošle godine, a zbog izuzetnih rezultata i interesa kako proizvođača tako i kupaca, prodajni objekti biće otvoreni u narednom periodu i u Banja Luci, Beogradu i Istočnom Sarajevu“, kaže gradonačelnik Petrović i dodaje da je putem ove kuće na račune trebinjskih poljoprivrednih proizvođača već isplaćeno blizu 100.000 KM.

U Trebinju se dosta ulaže i u infrastrukturne projekte. U realizaciju kapitalnih investicija samo prošle godine uloženo je blizu 17 miliona, od čega je oko 8 milijona KM iz budžeta Grada, a ostalo su grantovi iz različitih izvora.

U Trebinju se dosta gradi, to primjeti svako ko posjeti naš Grad, i mi smo ponosni na tu činjenicu“, kaže Petrović koji najavljuje i nove projekte.

Ulaganja u infrastrukturu

Slijedi nastavak realizacije projekta „Snabdijevanje vodom i kanalizacija u gradu Trebinju“. Upravo završavamo realizaciju ugovora za rekonstrukciju i izgradnju vodovodne mreže, te dva rezervoara u naseljima na desnoj obali rijeke. Takođe u sklopu pomenutog projekta radimo na realizaciji ugovora „Rehabilitacija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda“. U skorije vrijeme nas očekuje i raspisivanje nabavke za izbor najpovoljnijeg ponuđača za rekonstrukciju i izgradnju vodovodne mreže u naseljima na lijevoj obali rijeke. Pored ovih projekata, svake godine se radi na rekonstrukciji ulica i puteva, očekuje nas izgradnja obilaznica-projektna dokumentacija je pripremljena, nastavak radova na popločavanju Starog grada, izgradnja duhovnog centra u selu Mrkonjići, nastavak izgradnje sportskih terena u naseljima gđe još nisu izgrađeni i sl…“, najavljuje gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Uprava Grada je opredijeljena da nastavi još intenzivnije da radi na izgradnji poslovnog ambijenta u cilju stavljanja u funkciju svih komparativnih prednosti koje imamo kako bi se olakšalo poslovanje postojećim privrednicima i podigao kvalitet života građana, kao pretpostavka da se sa ovog područja više ne odlazi. Ovom prilikom pozivamo i sve potencijalne investitore da u svojim planovima o investiranju ozbiljno razmotre Trebinje kao lokaciju u kojoj će naći plodno tlo za svoje buduće inveticije“, zaključio je gradonačelnik Trebinja.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: