Održana sjednica SO Nevesinje | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Održana sjednica SO Nevesinje

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:01.09.2018.

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Nevesinje najviše se raspravljalo o stanju privrednog sektora i poništenju Odluke o raspisivanju javog oglasa za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske. Jednoglasno su prihvaćeni izvještaji o radu zdravstvenih ustanova i više odluka iz oblasti prostornog planiranja. Nije bilo rasprave o realizaciji budžeta za šest mjeseci 2018. godine.

U Informaciji o stanju privrednog sektora načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić nagalasio je da je najveći broj radnika u prošloj godini zaposlen na izgradnji objekata za potrebe HE „Dabar“. Rekao je da će rekonstrukcija puteva i ulica, izgradnja dalekovoda Nevesinje – Gacko i dovođenje vode sa Udbine značajno popraviti privredni ambijent u opštini. Odbornici SDS-a su prigovorili da se investicije rade uglavnom iz kreditnih sredstava i da je malo zapošljavanja u realni sektor. Odbornici SNSD-a su uzvratili ocjenom da je opština Nevesinje trenutno najveće gradilište u Hercegovini. Iz Socijalističke partije su istakli da će ulaganja u energetski sektor biti pokretač razvoja opštine. Informacija je usvojena glasovima skupštinske većine.

Poništenju Odluke o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske iz marta ove godine prethodila je oštra polemika vlasti i opozicije. Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić obrazložio je da se nakon završetka javnog oglasa pojavio veliki broj ponuda pa su, prema njegovim riječima, bili prinuđeni da smanje maksimalnu površinu zemljišta koja se dodjeljuje u zakup kako bi obuhvatili veći broj poljoprivrednika. Na pitanje opozicionih odbornika da li ova odluka ima uporište u zakonu i koliko će trajati nova procedura zakupa, Bratić je odgovorio da je sve urađeno uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, da sve opštine u Republici Srpskoj imaju određenih problema oko zakupa i da bi novi postupak trebalo da ide ubrzanom dinamikom.

Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci 2018. godine nije izazvao odborničke diskusije. Načelnik Odjeljenja za finasije Zorka Umićević navela je da su ukupni budžetski prihodi u prvih pola godine iznosili 3.565.259 KM što iznosi 52,14% u odnosu na godišnji plan. Umićević je konstatovala da je izvršenje budžeta na zadovoljavajućem nivou.

Na jučerašnjoj sjednici Opštinskog parlamenta odbornici su usvojili Odluku o vodovodu i kanalizaciji na području opštine Nevesinje. Predsjednik Komisije za izradu Nacrta ove odluke Milovan Cvijetić pojasnio je da se ovom odlukom propisuju uslovi i način organizovanja poslova u vršenju komunalnih djelatnosti, prava i obaveze preduzeća i korisnika usluga, način naplate, poslovi nadzora i zaštitne mjere. Nešto šira diskusija prethodila je i donošenju Nacrta odluke o zaštiti i držanju životinja na teritoriji opštine. Odborničke diskusije kretale su se od ocjena da zone u kojima nije dozvoljeno držanje životinja nisu dobro definisane, pa do tvrdnji da je dokument rađen u najboljoj namjeri da sačuva zelene površine i parkove. U svakom slučaju, Nacrt odluke ide u javnu raspravu i prije donošenja konačne odluke primjedbe i sugestije mogu dati i odbornici i građani.

U preostalom dijelu zasjedanja nije bilo mnogo diskusija. Izvještaji o radu Doma zdravlja i Bolnice Nevesinje dobili su jednoglasnu podršku odbornika. Opozicija je imala primjedbu što uz izvještaj Doma zdravlja nije dostavljen Bilans uspjeha. Odbornici su usvojili i izvještaje Centra za socijalni rad, Crvenog krsta, Biroa za zapošljavanje i Turističke organizacije Nevesinje.

Na sjednici Opštinskog parlamenta usvojeno je više odluka iz oblasti prostornog planiranja koje je pripremilo opštinsko Odjeljenje za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove. Jedna od odluka odnosila se na osnivanje Novog gradskog groblja na lokalitetu Gvozd. Utvrđeni su i nacrti izmjene regulacionih planova „Poslovni centar Malta“ i „Kilavci - Šajbe“, te Odluka o načinu i uslovima javne prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini za izgradnju poslovnih objekata.

Odbornici su donijeli odluku o davanju zemljišta na korištenje „Javnom preduzeću „Protivgradna preventiva Republike Srpske“ za postavljanje automatske protivgradne stanice u okviru projekta „Uspostavljanje tehničkog meteorološkog servisa i modernizacije sistema protivgradne zaštite RS“.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: