Trebinje: Skupština osnovala novo gradsko preduzeće | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Trebinje: Skupština osnovala novo gradsko preduzeće

Izvor: radio trebinje | Datum:19.11.2018.

Skupština grada Trebinja u nastavku zasjedanja donijela je odluku o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća „Parking servis“ DOO Trebinje.

Novom preduzeću čiji je Grad osnivač biće povjerena komunalna djelatnost upravljanja javnim prostorom za parkiranje vozila.

Uz efikasnije i kvalitetnije gazdovanje parking prostorima, kako je pojašnjeno, izdvajanje parking službe iz nadležnog stambeno-komunalnog odjeljenja i osnivanje novog preduzeća smanjiće i višak zaposlenih u Gradskoj upravi, bez otpuštanja ijednog radnika.

Preduzeće će biti samoodrživo jer već sada, kako je rečeno, ova služba ostvaruje godišnji prihod od 230.000 KM, pri čemu se na plate zaposlenih izdvaja 120.000 KM.

Gradska skupština donijela je i odluku o uslovima i načinu prodaje građevinske parcele u Zasad polju, u svojini Grada Trebinja, investitorima zainteresovanim za izgradnju stambenog objekta za mlade bračne parove.

Prodajom će biti omogućena realizacija programa subvencionisanje stanogradnje Grada Trebinja, kojim će 40 već odabranih kandidata dobiti priliku kupovine stana po manjim cijenama od tržišne.

Kako je pojašnjeno, prilikom ocjenjivanja ponuda zainteresovanih investitora 90% bodovanja odnosiće se na ponuđenu cijenu kvadratnog metra u planiranoj zgradi za mlade bračne parove, koja ne može biti veća od 1.250 KM, dok će se 10% bodova odnositi na ponuđenu cijenu zemljišta, koja ne može biti manja od procjene vještaka građevinske struke.

Danas usvojenim izmjenama poslovnika o radu Skupštine grada Trebinja, odbornici će u aktuelnom času imati pravo da postave dva pitanja u ukupnom trajanju od jedne minute, dok će predlagaču odluka biti omogućeno njihovo obrazlaganje u trajanju do 30 minuta.

Prijedlog ovih izmjena predviđao je odborničko pravo na jedno pitanje u aktuelnom času – a sa ciljem unapređenja efikasnosti rada gradske skupštine, ali je prihvaćenim amnadmanima kluba odbornika SNSD-PUP broj pitanja povećan na dva uz isto vremensko ograničenje.

U opoziciju su bili protiv, uz stav da izmjene poslovnika ograničavaju slobodu govora izabranih predstavnika naroda.

Skupština je donijela i nove odluke o komunalnim taksama, komunalnom redu i bezbjednosti saobraćaja, kao i više odluka o izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije.

Svi vršioci dužnosti načelnika gradskih odjeljenja odlukama Skupštine grada danas su imenovani za načelnike.

Umjesto vd. načelnika za finansije Jelene Kulušić, skupština je na funkciju načelnika ovog odjeljenja imenovala dosadašnjeg vršioca ove dužnosti po ovlašćenju gradonačelnika Sinišu Taranu.

U kapitalne projekte uloženo više od 16 miliona KM

Skupština je usvojila i odluku o izradi Srednjoročnog plana kapitalnih investicija za period 2019-2023.

Po usvajanju odluke, kako je rečeno, biće formiran i koordinacioni tim za sprovođenje plana i raspisan javni poziv građanima da kandiduju projekte finansijski veće od 50.000 KM, a za potrebe izrade nacrta srednjoročnog plana.

Prihvaćen je i izvještaj o realizaciji kapitalnih ulaganja iz plana za period od 2017. do 2022. godine, u kojem je navedeno da je nivo realizacije već u prvoj godini plana – blizu 92%.

Završeno je ili je realizacija u toku na 39 investicija od planirane 42, pri čemu je Grad Trebinje do sada u projekte izgradnje i razvoja uložio 7 miliona 725 hiljada KM, dok su ulaganja Vlada Srpske i Srbije HET-a i drugih investitora iznosila 8 miliona 960 hiljada KM.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: