Nevesinjski odbornici usvojili rebalans budžeta za 2018. godinu | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Nevesinjski odbornici usvojili rebalans budžeta za 2018. godinu

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:24.11.2018.

Na sjednici Skupštine opštine Nevesinje odbornici su većinom glasova usvojili rebalans budžeta za 2018. godinu i Izvještaj o realizaciji budžeta za devet mjeseci ove godine. Najviše se raspravljalo o radu obrazovnih ustanova.

Izmijenjeni godišnji plan prihoda i rashoda u opštinsku kasu projektovan je na iznos 9.074.153 KM i za 9% je veći u odnosu na ranije usvojeni budžet za 2018. godinu. Prethodno je saglasnost i određene sugestije na ovaj dokument dalo Ministarstvo finansija Republike Srpske. Odbornici su bez rasprave većinom glasova usvojili Odluku o izvršenju rebalansa budžeta za 2018. godinu.

Podnoseći Izvještaj o izvršenju budžeta za devet mjeseci ove godine načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije Zorka Umićević konstatovala je su prihodi iznosili 6.506.208 KM što je 78% od godišnjeg plana. U istom periodu izdaci su iznosili 5.660.648 KM i vršeni su u skladu sa planom. Kako je pojasnila Umićević, neraspoređena sredstva koja su mahom iz kreditnog zaduženja, biće utrošena u narednom periodu. Nakon kraće rasprave, Izvještaj o izvršenju budžeta usvojen je sa 15 glasova „za“ i četiri „uzdražana“ glasa.

Najšira skupštinska diskusija prethodila je usvajanju informacija o radu obrazovnih ustanova.

Direktor SŠC „Aleksa Šantić“ Momir Bratić naglasio je da je i pored određenih problema materijalne prirode stanje u oblasti srednjeg obrazovanja u opštini Nevesinje dobro zahvaljujući korektnoj saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, Republičkim pedagoškim zavodom i lokalnom zajednicom. On je dodao da je Godišnji plani program rada škole u potpunosti realizovan i da su učenici bili uspješni na raznim takmičenjima. Odbornici su se interesovali za mogućnost uvođenja novih zanimanja i stanje kabineta i školske opreme. Bratić je konstatovao da su ankete pokazale da najviše osnovaca želi da upiše gimnaziju, dok je malo interesovanje za zanimanja trećeg stepena. Dodao je da nevesinjski Srednjoškolski centar trenutno nema uslove za uvođenje novih struka.

I direktorica Osnovne škole „Risto Proroković“ Mara Šaran potvrdila je da je u prošloj školskoj godini nastavni plan i program u potpunosti realizovan prema Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju. Šaran je naglasila da su nevesinjski osnovci učestvovali na svim nivoima takmičenja koje organizuje Republički pedagoški zavod i da su postigli zapažene rezultate. Dodala je da su analize vrednovanja učeničkih postignuća pokazale da su učenici nevesinjske škole po znanju u samom vrhu Republike Srpske. U odborničkim diskusijama najviše je ukazivano da se ne poštuju upisna područja što ugrožava opstanak područnih škola. Na konstataciju pojedinih odbornika da kombinovana odjeljenja ne mogu pružiti potreban kvalitet nastave Šaran je komentarisala da razumije brigu roditelja, ali da je to jedini način organizovanja nastave u područnim odjeljenjima koji je nametnut racionalizacijom mreže škola.

Podnoseći izvještaj o radu Dječijeg vrtića „Sveta Evgenija carica Milica“ direktorica Milena Kapor izrazila je zadovoljstvo što predškolsko obrazovanje u ovoj ustanovi stiče sve više mališana. Ona je naglasila da su ove radne godine svi kapaciteti vrtića popunjeni i da se pored primarnog programa realizuju i specijalizovani sadržaji.

Informacija o radu Osnovne muzičke škole „Sveti Roman Melod“ vraćena je na doradu i vjerovatno će biti uvrštena u dnevni red naredne sjednice Opštinskog parlamenta. Izvještaj o radu Narodne biblioteke Nevesinje prihvaćen je bez rasprave.

Na sjednici SO Nevesinje odbornici su većinom glasova usvojili Odluku o zaštiti i držanju životinja na teritoriji opštine Nevesinje. Odlukom je propisan obuhvat područja na kojem je dozvoljeno držanje životinja i uslovi držanja kućnih ljubimaca. Na prigovor odbornika opozicije da još nije vrijeme za ovakvu odluku u Nevesinju i da će biti problematično njeno provođenje, predsjednik Komisije za izradu ovog dokumenta Radmilo Jonlija rekao je da se zabrana držanja domaćih životinja odnosi samo na uže gradsko jezgro i da je usklađena sa zakonskim propisima i pravilnicima.

Odbornici su usvojili Odluku o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području opštine Nevesinje. Kako je naveo načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić najviše izmjena u odnosu na staru odluku odnosi se na rad subjekata u dane praznika Republike Srpske. Bez rasprave su prihvaćene odluke o izmjenama regulacionih planova „Kilavci – Šajbe“ i „Poslovni centar Malta“

Na današnjoj sjednici Opštinskog parlamenta konstatovan je mandat odborniku SRS – Srpska u sigurne ruke Jeleni Kapor. Kako je saopštio predsjednik SO Nevesinje Momčilo Vukotić ona će zajedno sa Natašom Kovač i Aleksandrom Marićem djelovati u okviru novog kluba odbornika.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: