Rikalo: Veće naknade za Grad sunca – i zakonska obaveza i zdravo razmišljanje | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Rikalo: Veće naknade za Grad sunca – i zakonska obaveza i zdravo razmišljanje

Izvor: radio trebinje | Datum:06.12.2018.

Povećanje naknada po osnovu građevinske rente i uređenja gradskog građevinskog zemljišta „Gradu sunca“ kompanije „Svislajon“ uslovljeno je zakonskom regulativom, koja za sve propisuje ista pravila, ali i zdravim razmišnjanjem da Grad Trebinje ima pravo da računa na više prihoda tamo gdje najviše i investira.

Ovo je danas na sjednici Skupštine grada poručio Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinje, odgovarajući na pitanje iz opozicionog PDP-a – koji je najoštrije osudio povećanje troškova kompaniji „Svislajon“ i premiještanje područja na kojem je „Grad sunca“ iz šeste u petu građevinsku zonu.

U PDP-u tvrde da je riječ o izdacima za ovu kompaniju u iznosu od milion i po KM i odlukama ucjenjivačkog karaktera koje tjeraju najvećeg privatnog investitora iz Trebinju, što bi za naš grad moglo imati nesagledive posljedice.

Rikalo je pojasnio da građevinska renta iznosi 1% od prosječne cijene izgradnje po kvadratnom metru, a prema predračunima u projektnoj dokumentaciji, što znači da je uslovljena tržišnom cijenom gradnje, dok troškovi za uređenje gradskog građevinskog zemljišta obračunavaju prema stepenu infrastrukturnog uređenja građevinske parcele.

On je pojasnio da je u vrijeme kada je kompanija „Svislajon“ kupila zemljište za „Grad sunca“, po cijeni od 4 KM po kvadratnom metru, ovo područje bilo upotpunosti infrastrukturno neopremljeno, te da je Grad kao investitor u to područje uložio „ubjedljivo najviše“ u odnosu na sva druga područja grada.

Od 2017. godine do danas Grad Trebinje je u infrastrukturno opremanje ovog područja uložio 2 i po miliona KM – u izgradnju rasvjete, novog sistema eletro i vodosnabdijevanja, novog puta, pješačke i biciklističke staze. U tom periodu smo od kompanije ‘Svislajon’ prihodovali 260.000 KM. Dakle, naše ulaganje je bilo deset puta veće od iznosa koji smo prihodovali. A zakon nam nalaže da smo u slučaju infrastrukturnih ulaganja u bilo kom dijelu gradu koji je u ovom smislu bio neopremljen – dužni da promijenimo i građevinsku zonu“, pojasnio je Rikalo.

On je kazao da povećanje ovih naknada ni u kom slučaju nije upereno protiv kompanije „Svislajon“ jer su pravila ista za sve koji danas grade na području Dražin Dola, te da ne bi bilo korektno da ovo području grada, u smislu ovih naknada, ima isti status sa područjima isto udaljenim od grada a koja nemaju ni približno razvijenu infrastrukturnu opremu.

Ne postoji u zakonu nikakva mogućnost da se nekom sa ovom vrstom investicija omogući bilo kakav popust. Grad Trebinje, dakle, jednostavno nema zakonsku mogućnost da uradi išta po tom pitanju“, kazao je Rikalo dodajući da je to bilo moguće samo u slučaju izgradnje proizvodnih pogona u industrijskoj zoni, što je i utvrđeno posebnom odlukom Skupštine grada.

Zamjenik gradonačelnik Mirko Ćurić odgovarajući na primjedbe iz PDP-a kazao je da su one poziv na kršenje zakona, što Grad Trebinje ni u kom slučaju ne planira.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: