Trebinje: Usvojen budžet za 2019. godinu | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Trebinje: Usvojen budžet za 2019. godinu

Izvor: radio trebinje | Foto: herceg tv | Datum:06.12.2018.

Skupština grada Trebinja usvojila je danas  budžet grada za 2019. godinu, u iznosu od 27 miliona 887 hiljada KM.

Budžet za narednu je za 136 hiljada KM veći od ovogodišnjeg po danas utvrđenom drugom rebalansu i manji za 3,77% u odnosu na sredstva planirana u gradskoj kasi po prvom rebalansu.

Poreski i neporeski prihodi u 2019. planirani su u iznosu od blizu 24 miliona KM ili 5,2% većem od projekcija u prvom rebalansu za ovu godinu, dok su prihodi od prodaje gradskog građevinskog zemljišta projektovani na iznos od 2,7 miliona KM, što je za 15,6% manje u odnosu na plan po prvom rebalansu.

Ukupno planirana budžetska sredstva veća su za 257.000 KM u odnosu na ranije usvojeni nacrt, u prvom redu jer su zbog povećanja tržišne vrijednosti nekretnina, na zahtjev nadležnog odjeljenja, planirani i veći prihodi od prodaje gradskog zemljišta.

Prethodno su odbornici usvojili drugi rebalans budžeta za ovu godinu, u ukupnom iznosu od 27 miliona 751 hiljada KM.

Budžet je manji za 4,24% u odnosu na njegov prvi rebalans, najvećim dijelom zbog manjih prihoda po osnovu primitaka od prodaje gradskog građevinskog zemljišta, zemljišne rente i naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta.

Zbog budžetskih korecija predviđenih drugim rebalansom, odbornici su usvojili izmjene i dopune programa zajedničke komunalne potrošnje, održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva i uređenja građevinskog zemljišta na području grada za ovu godinu, a iz istog razloga donijeli su i nove odluke o načinu finansiranja izgradnje atletskog kompleksa i zatvorene tržnice u objektu na Trgu slobode.

Usvojeni su i programi zajedničke komunalne potrošnje, održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva i uređenja građevinskog zemljišta na području grada za narednu godinu.

Skupština donijela i odluku o uslovima organizovanja, načinu korišćenja i naplati parkiranja vozila na javnim parkiralištima u gradu, sa cjenovnikom ovih usluga, koje će biti u nadležnost novoosnovanog preduzeća „Parking servis“ doo Trebinje.

Skupštinskim odlukama dosadašnji vršioci dužnosti direktora javnih preduzeća imenovani su za direktore, a formiran je i nadzorni odbor javnog preduzeća „Parking servis“, čiji su v.d. članovi Marko Luganja, Mihajlo Koprivica i Maja Vuković.

Šta će se graditi u 2019. godini

Prema planu kapitalnih ulaganja, koji je dio danas usvojenog budžeta, za investicije u infrastrukturu u 2019. godina biće izdvojeno više od 5 miliona KM.

Za izgradnju i opremanje atletskog kompleksa na stadionu, po odluci o faznom finansiranju, ove godine biće izdvojeno 470.000 KM, za izgradnju dvije nove ulice u novourbanizovanom dijelu Zasad polja planirano je po 400.000 KM, a za rekonstrukciju objekta na pijaci za potrebe zatvorene tržnice – 300.000 KM.

Izgradnja sistema za navodnjavanje iz budžeta biće podržana sa 390.000 KM, a završetak vatrogasnog doma sa 370.000 KM, dok je za lokalnu putnu infrastrukturu u mjesnim zajednicama u programu kapitalnih investicija za 2019. planirano 350.000 KM, zahvaljujući amandmanu kluba odbornika SNSD-PUP kojim je na ovu stavku relocirano dodatnih 200.000 KM sa iznosa planiranog za zatvorenu tržnicu.

U planu je i izgradnja nove saobraćajnice na prostoru regulacionog plana Sjeverni logor, za koju će biti izdvojeno 300.000 KM, u novu javnu rasvjetu biće investirano 210.000 KM, a nastavak popločavanja Starog grada 200.000 KM.

Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: