Nevesinjski odbornici raspravljali o radu Javnih ustanova | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Nevesinjski odbornici raspravljali o radu Javnih ustanova

Izvor: radio nevesinje | Datum:16.02.2019.

Na sjednici Skupštine opštine Nevesinje odbornici su razmatrali programe rada javnih ustanova i Plan utroška sredstava od nakanada po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata. Usvojena je Odluka o davanju zemljišta na korištenje JP „Protivgradna preventiva RS“ i Program korištenja dijela pašnjaka Morine.

Najšira skupštinska rasprava vođena je o Programu rada i finansijskog poslovanja Doma zdravlja Nevesinje. Odbornici su mahom iznosili pozitivne ocjene o radu ove zdrvastvene ustanove, a raspravljali su o organizaciji prijema pacijenata, radu pedijatrijske službe, zapošljavanju radnika i otvaranju Centra za mentalno zdravlje. Interesovali su se i o epidemiološkoj situaciji u opštini Nevesinje.

V.d. direktora Žarko Tamindžija istakao je dobru saradnju sa Bolnicom Nevesinje i lokalnom zajednicom. Ocijenio je da je smanjenje priliva finansijskih sredstava posljedica opadanja broja stanovnika. Izvještaj je usvojen jednoglasno.

U diskusiji o Programu rada JU Centar za informisanje i kulturu učestvovali su uglavnom opozicioni odbornici kritikujući formu izvještavanja sa sjednica Opštinskog parlamenta. Ponovili su zahtjeve za direktne prenose skupštinskih zasjedanja. Iz Radio Nevesinja poručuju da program emituju u skladu sa profesionalno priznatim standardima. Izvještaj je usvojen glasovima skupštinske većine, dok je opozicija bila uzdržana.

Izvještaji Centra za socijalni rad, Dječijeg vrtića, Narodne biblioteke i Turističke organizacije prihvaćeni su jednoglasno bez rasprave.

U Programu rada Centra za socijalni rad naglašeno je da se u 2019. godini očekuje povećanje broja zahtjeva za jednogratnu novčanu pomoć, za ostvarivanje prava na dodatak na pomoć i njegu drugog lica i smještaj u ustanove socijalne zaštite. Program rada Dječijeg vrtića zasnovan je na sve većem interesovanju roditelja za primarni program i program pripreme mališana za školu. Planiran je nastavak saradnje sa Kembridž centrom i Osnovnom muzičkom školom.

Iz Turističke organizacije je za 2019. godinu najavljeno više projekata koji će doprinijeti da se široj javnosti predstavi bogato prirodno i kulturno nasljeđe opštine. U Programu Narodne biblioteke Nevesinje najavljene su promocije knjiga, tematske književne večeri, te saradnja sa piscima, umjetnicima i ustanovama kulture.

Usvojeni Program rada Civilne zaštite sadrži operativne planove zaštite i spasavanja od elementarnih nepogoda i drugih nesreća po mjerama lokalne zajednice.

Na današnjoj sjednici SO Nevesinje većinom glasova usvojen je Plan utroška namjenskih sredstava od nakanada po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata u 2019. godini. Predviđeno je da planirani prihod od 120.000 KM bude utrošen za program sanacije i održavanja lokalnih puteva i rashode za usluge zimske službe. Saglasnost na ovaj plan prethodno je dalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Odbornici su u diskusiji sugerisali da prioritet bude sanacija puteva na području najveće eksploatacije šuma. Prijedlog odbornika Vesa Radića da se dio sredstava usmjeri za izgradnju vodopoja u Gornjem polju nije dobio potreban broj glasova.

Na jučerašnjoj sjednici Opštinskog parlamenta usvojena je Odluka o davanju zemljišta na korištenje JP „Protivgradna preventiva RS“. Kako je obrazloženo, na ustupljenim katastarskim parcelama biće postavljene automatske protivgradne stanice.

Većinom glasova usvojen je Program korištenja dijela pašnjaka u katastarskoj opštini Morine koje trenutno koristi „Simental centar“. Utvrđena je površina, način i uslovi korištenja pašnjaka. Kako je obrazloženo, ovaj program ne odnosi se na ostale površine na Morinama.

Usvojenom Odlukom o finansiranju dijela troškova rada političkih stranaka zastupljenih u lokalnoj skupštini predviđeno je da se 20% budžetskih sredstava rasporedi u jednakim iznosima, a 80% srazmjerno broju osvojenih mandata u Opštinskom parlamentu.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: