Nevesinjski odbornici raspravljali o izvršenju budžeta | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Nevesinjski odbornici raspravljali o izvršenju budžeta

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:03.09.2015.

Na jučerašnjoj redovnoj sjednici Opštinskog parlamenta odbornici su usvojili Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci 2015. godine prema kojem su ukupni prihodi iznosili 2.735.746 KM  što je za 6% manje u odnosu na plan. U istom periodu  budžetska potrošnja je iznosila 2.872.231, pa je budžetski deficit registrovan u iznosu od 136.485 KM.


Kako je obrazložila načelnik  Odjeljenja za finansije Ljiljana Buha u prvih pola godine  poreski prihodi su 7% veći nego godinu dana ranije, ali su  isto toliko povećani i budžetski rashodi.

Predsjednik Komisije za budžet i finansije Božidar Nikolić  kao pozitivno je ocijenio to što su izvorni prihodi budžeta veći za 6% . On je naglasio da je Komisija dala pozitivno mišljenje na Izvještaj o izvršenju budžeta uz sugestiju da se do kraja godine pokrije tekući deficit.

Odbornik Milosav Uljarević smatra da će opština do kraja godine ući u još veći deficit, ukazujući da je do povećanja rashoda došlo zbog zapošljavanja novih radnika. Izvještaj o izvršenju budžeta usvojen je sa 12 glasova „za“ , tri „protiv“ i tri „uzdržana“ glasa.

U preostalim tačkama dnevnog reda nije bilo mnogo diskusija, a odluke su donesene jednoglasno.

Komandir Policijske stanice Nevesinje Slavenko Lučić informisao je odbornike o stanju bezbjednosti za sedam mjeseci 2015. godine. U izvještajnom periodu nije bilo težih krivičnih djela, razbojništava i teških krađa, a smanjen je i broj prekršaja, pa je  ukupno stanje bezbjednosti ocijenjeno kao zadovoljavajuće. Odbornik Slobodan Žerajić je sugerisao policiji da posveti više pažnje bezbjednosti učenika i da razmotri  ponovno uspostavljanje policijskog punkta u mjesnoj zajednici Luka. Načelnik opštine Momčilo Šiljegović istakao je odličnu saradnju Policijske stanice i lokalne uprave koja je doprinijela da Nevesinje bude mirna i bezbjedna sredina.

Rukovodilac Radne jedinice „Elektro Nevesinje“ Milenko Kovačević detaljno je informisao odbornike o stanju elektro mreže i problemima snabdijevanja električnom energijom. Podsjetio je da je urađena tehnička dokumentacija za dalekovod Nevesinje – Gacko čijom bi izgradnjom opština Nevesinje dobila dvostrano napajanje strujom.Kao problem je naveo to što je 70% srednjenaponskih vodova još uvijek na drvenoj konstrukciji. Stepen naplate tekućih potrživanja ocijenio je kao zadovoljavajući. Odbornik Veso Radić je tražio rješenje čestih kvarova na dalekovodu za Luku.

Informišući odbornike o gazdovanju šumama na području opštine Nevesinje direktor Šumskog gazdinstva „Botin“ Milenko Avdalović  naglasio je da je  u ovoj godini ostvarena rekordna realizacija drvnih proizvoda. Od opštine je zatražio pomoć u održavanju puteva i suzbijanju stvaranja deponija smeća. Podsjetio je da je istekao i rok važenja Šumsko privredne osnove.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Rade Mavrak dao je kratak presjek rada inspekcije za hranu, urbanističko – građevinske, tržišne, veterinarske i poljoprivredne inspekcije. Prema njegovoj ocjeni inspekcijski nadzor obavljen je stručno i efikasno i bio je uglavnom usmjeren na preventivne  i korektivne mjere. Kao probleme u radu inspekcijskih službi Mavrak je naveo nedostatak kancelarijskog prostora, nedovoljnu informatičko – tehničku opremljenost i otežanu primjenu zakonskih akata.

Odbornici su prihvatili Prijedlog procijenjenih sredstava potrebnih za jesenje održavanje i sanaciju puteva. Predsjednik Komisije za puteve Miomir Kokotović rekao je daje planom obuhvaćeno 310 kilometara lokalnih puteva za šta će biti potrebno 30% sredstava više nego što je planirano budžetom.

Bez rasprava su prihvaćeni izvještaji o radu Civilne zaštite i ostvarivanju Programa rada Opštinskog parlamenta, a usvojena je i Odluka o finansiranju političkih stranaka zastupljenih u Skupštini opštine Nevesinje. Odbornici su prihvatili nekoliko odluka iz oblasti prostornog uređenja i stambeno-komunalnih poslova među kojima je i Nacrt regulacionog plana „Hercegovački krš“ i Regulacioni plan „Privredna zona Kilavci“.

(DRAGAN GRAHOVAC - RADIO NEVESINJE)



Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: