SAOPŠTENJE OO SNSD LJUBINJE | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

SAOPŠTENJE OO SNSD LJUBINJE

Izvor: OO SNSD LJUBINJE | Datum:28.06.2019.

Saopštenje koje smo dobili na adresu Herceg RTV, prenosimo u cjelosti.

"Zahvaljujući Vladi Republike Srpske, Vladi Republike Srbije i kadrovima lokalnog SNSD-a, u posljednjih godinu dana na teritoriji opštine Ljubinje pokrenut je najveći investicioni ciklus do sada. Izgradnja vještačke akumulacije, uređenje putne infrastrukture u naselju Vinogradi, investicije namijenjene za pomoć školskim zgradama u Ljubinju te ulaganje u JU "Dom zdravlja" samo su neki od projekata koji se u ovom momentu realizuju. No, to ipak nekome smeta. Zašto?

Ovih dana česti su ispadi ljubinjskih lokalnih političkih funkcionera iz redova SDS-a, ali i njihovog piuna načelnika Krunića. Smatramo da tim povodom treba da se obratimo javnosti kako bismo demantovali netačne navode objavljene putem saopštenja i ostalih lažnih informacija koje plasiraju ljubinjskoj javnosti.

Vlada Republike Srpske u 2018. godini pokrenula je na području Ljubinja najobimniji investicioni ciklus do sada. Izgradnja vještačke akumulacije u ljubinjskom polju je najveća investicija u opštini od osnivanja Republike Srpske. U ovaj projekat biće uloženo 2,6 miliona maraka koje će finansirati Vlada Republike Srpske sa minimalnim učešćem Opštine. Radovi na projektu teku planiranom dinamikom, a realizacijom istog biće riješen irigacioni sistem ljubinjskog polja, jedan od najvećih problema Ljubinja. Izgradnja putne infrastrukture u naselju Vinogradi je projekat iniciran od strane odbornika SNSD-a u SO Ljubinje. Za ovu namjenu obezbijeđena su kreditna sredstva u iznosu od 550 000 KM. Protiv ove inicijative u SO najžešći su bili upravo odbornici SDS-a. Našim trudom i naporima naša inicijativa je usvojena i sredstva su obezbijeđena. Nedugo zatim, nakon promjene skupštinske većine odbornici SDS-a na prijedlog načelnika su izglasali odluku kojom 250 000 KM kreditnih sredstava prebacuju na realizaciju projekta izgradnje gore pomenute akumulacije. Na taj način su direktno ugrozili kontinuitet projekta u naselju Vinogradi. Na molbu odbornika SNSD-a u SO Ljubinje upućene tadašnjoj predsjednici Vlade Republike Srpske gospođi Željki Cvijanović odobrena su sredstva u iznosu 200 000 KM za putnu infrastrukturu u Vinogradima. Zahvaljujući nama i Vladi Republike Srpske nastavljena je realizacija istog. Rekonstrukcija krova i saniranje kanalizacije u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Ljubinju je problem realizovan zahvaljujući Vladi Republike Srpske i sredstvima odobrenim za tu namjenu. U pripremnoj je fazi realizacija unaprjeđenja energetske efikasnosti zgrade Srednje škole „Svetozar Ćorović“. Zahvaljujući gospodinu Luki Petroviću, v.d. direktora MH Elektroprivreda Republike Srpske, koji je prepoznao probleme snabdijevanja Ljubinja električnom energijom, sanirana je mreža i izgrađen rezervni vod za napajanje u slučaju nestanka struje.Time je riješen problem čestih nestanaka električne energije na teritoriji opštine. U 2019. planirana je rekonstrukcija puta Ljubinje-Trebinje i za tu namjenu je izdvojeno čak 11 miliona konvertibilnih maraka.

Posebnu pažnju u našem saopštenju ćemo posvetiti donacijama Vlade Republike Srpske JU „Dom zdravlja“ u Ljubinju. U aprilu mjesecu 2019. u ovu ustanovu je stiglo savremeno vozilo hitne pomoći vrijedno oko 100 000 KM. Ovim poklonom je unaprijeđen kvalitet pružanja usluga u Domu zdravlja. Uveliko je olakšan transport bolesnika kao krajnjih korisnika donacije. Prije samog preuzimanja vozila načelnik je istupio u javnost sa informacijom da sumnja u realizaciju obećane donacije. Nakon što je vozilo stiglo u Ljubinje nije se izvinio ni zahvalio što je, u najmanju ruku, bio red. Na sjednici Vlade Republike Srpske održanoj 30. maja 2019. odlučeno je na koji će način raspodijeliti sredstva donacije Vlade Republike Srbije. Tom odlukom Ljubinju su pripala sredstva za realizaciju dva projekta u vrijednosti 100 000 evra, a to su rekonstrukcija Doma zdravlja i obnova Parohijskog doma. Važno je znati da su sredstva nove donacije bila namjenska. Predviđena su za projekte iz jasno definisanih oblasti i nigdje u Republici Srpskoj se neće usmjeravati na projekte putne infrastrukture. Načelnik se o tome nije informisao prije konkurisanja, a to je svakako jedan od razloga zašto njegov prijedlog nije usvojen. Još jedan od razloga je svakako i loša saradnja načelnika sa institucijama Republike Srpske i Republike Srbije. Nije realno očekivati saradnju i pomoć od nekoga po kome svaki dan pljuješ. Moramo priznati da nas je posebno iznenadilo saopštenje OO SDS-a u Ljubinju koje su objavili na njihovoj službenoj stranici u kome oni kritikuju Vladu Republike Srpske na koji je način rsporedila sredstva donacije. Neozbiljno je za jednu političku stranku da se ne pojavljuje na skupštinskom kolegijumu, a istovremeno da izdaje saopštenja na društvenim mrežama. Razumijemo i da nije lako pretrpjeti izborni poraz i raskol u stranci, ali ovim putem apelujemo na OO SDS-a u Ljubinju i načelnika da ne istupaju na ovaj način. Time nanose štetu i sramotu svim građanima Ljubinja. Smatrali smo da će biti dovoljno pristojni da se zahvale građanima i vlastima Srbije na poklonu, ali ni to nisu ispoštovali. Načelnik ne uživa politički ugled. U ovom momentu nema ni legitimitet. Izgubio je povjerenje svog glasačkog tijela. Trudi se izolovati Ljubinje od Vlade Republike Srpske misleći tako da će sebi ostvariti korist, a štetu SNSD-u, ali mu to ne polazi za rukom. Vlada ulaže u Ljubinje, ulagaće i dalje. Iako to načelnik još nijednom nije učinio, a trebalo je, smatramo da ovim putem treba da se zahvalimo predstavnicima vlasti Republike Srpske i Republike Srbije zato što imaju sluha za Ljubinje i probleme koji muče naše sugrađane. Rezultati na izborima 2018. su pokazatelj da Ljubinjci znaju koji je pravi izbor i kome će dati svoje povjerenje. Uprkos opstrukcijama načelnika i lokalnog SDS-a, mi iz SNSD-a zajedno sa našim partnerima ćemo nastaviti još jače i snažnije odgovarati na sve probleme i izazove koji nas očekuju."

S poštovanjem!

OO SNSD Ljubinje

Sponzorisani članak

 


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: