DODIK: Ne smijemo dozvoliti da u BiH budemo manjina | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da u BiH budemo manjina

Izvor: SRNA | Datum:18.07.2019.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske da treba rješavati sva važna pitanja za srpski narod i istakao da on štiti vitalne interese Srpske po Ustavu BiH, te da je cilj da Srbi u BiH ne budu majorizovani.

"Mi ovdje ne govorimo o hrvatskim, već o našim interesima", rekao je Dodik replicirajući poslaniku SDS-a Nebojši Vukanoviću tokom rasprave o Prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH po kojoj je zaključak o prihvatanju zvaničnog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva, veoma štetan po vitalne interese Srpske.

Dodik je poručio da je Vukanović ranije bio savjetnik važnog čovjeka u BiH i da se sada vidi kako je završila ta politika koja je u Sarajevu devastirala položaj Srpske u BiH.

"Niko ovdje ne radi za hrvatske interese. Ja sam izabran kao član Predsjedništva iz Srpske i to po Ustavu. Ovom izjavom i vetom želimo da afirmišemo ustavna prava vezano za odbranu vitalnih interesa Srpske, ne smijemo dozvoliti da budemo preglasani i manjina, iako se ovom slučaju pogodilo da u pitanju bude Pelješki most. Ovdje je cilj afirmacija i da ne budemo manjina i majorizovani. Nije cilj trgovina", rekao je Dodik.

On je poručio da je dijete Kozare i da dobro zna istoriju odnosa Hrvata i Srba.

"Kada govorite o jasenovačkoj građi, ona je u Muzeju Holokausta u Vašingtonu i predočena je cijelom svijetu. Nisam to mogao spriječiti jer nas niko tada nije pitao o tome. Samo sam spriječio i pomogao da ona ne ide direktno u Hrvatsku i da se njome ne manipuliše, već u Vašington i da se dostavi u kopijama i nama i Hrvatskoj, te ostavi u SAD", rekao je Dodik.

On je naglasio da se svi odgovorni državnici, pa i on, zalažu da velike domaće kompanije poput "Integral inženjeringa" nalaze poslove jer zapošljavaju ogroman broj ljudi.

"U FBiH postoje brojne velike kompanije koje rade krupne poslove, a ja ovde branim interese Slobodana Stankovića... Pa cijeli svijet nastoji da svojim kompanijama obezbijedi posao", rekao je Dodik i podsjetio da i dalje postoji problem sa vlašću na nivou BiH jer Bošnjaci mjesecima neće da formiraju Savjet ministara.

On je poručio poslanicima da se na sjednici svi vrate dnevnom redu i tome da pridaju važnost, te da se ne prozivaju na ličnoj bazi, pominjući nečije članove porodice, što je krajnje nekorektno.

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović poručio je poslanicima da, s obzirom na raniju negativnu istoriju odnosa Srba i Hrvata, pa i loš položaj Srba u toj zemlji, dobro razmisle da li će pod "firmom" zaštite vitalnog interesa Srpske podržavati hrvatske interese kada je riječ o izgradnji mosta Komarna-Pelješac.

On je rekao da je srpski narod treba da vodi računa o budućim posljedicama ovakvih odluka jer je previše iskrvario u posljednjim ratovima zbog čega treba izbjegavati sve buduće sukobe.

"Ne treba naša Skupština da bude medijator sukoba unutar FBiH. Najmudrije je da kažemo da ćemo podržati svaki dogovor Bošnjaka i Hrvata koji nije na štetu Srpske", naveo je Vukanović.

Šef Kluba poslanika DNS-a Darko Banjac rekao je da će ova stranka uvijek biti protiv preglasavanja srpskog člana Predsjedništva BiH.Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: