NEVESINJSKI ODBORNICI NAJVIŠE RASPRAVLJALI O STANJU PRIVREDE I RADU INSPEKCIJSKIH SLUŽBI | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

NEVESINJSKI ODBORNICI NAJVIŠE RASPRAVLJALI O STANJU PRIVREDE I RADU INSPEKCIJSKIH SLUŽBI

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:04.09.2019.

Na današnjem zasjedanju Skupštine opštine Nevesinje najviše se raspravljalo o stanju privrednog sektora i radu inspekcijskih službi i komunalne policije. Usvojeno je više izvještaja o radu javnih ustanova i informacija o snabdijevanju električnom energijom. Opštinsko Odjeljenje za finansije upoznalo je odbornike sa realizacijom opštinskog budžeta u prvih pola godine.

Već prilikom usvajanja dnevnog reda iz opozicije su najavili da neće učestvovati u raspravi o radu Centra za socijalni rad, Doma zdravlja i Turističke organizacije smatrajući da izvjestioci nemaju legitimitet za zastupanje ovih ustanova jer im nije produžen mandat vršilaca dužnosti.

Podnoseći Informaciju o stanju privrednog sektora u prošloj godini načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić naglasio je da su prihodi poslovnih subjekata u 2018. godini veći za 12,4% u odnosu na prethodnu godinu. U izvještajnom periodu smanjen je broj zaposlenih lica, a napredak je ostvaren u energetskom sektoru, vodosnabdijevanju, proizvodnji i preradi mlijeka, voćarstvu i saobraćajnoj infrastrukturi. Iz opozicije su ocijenili da je izvještaj skup statističkih podataka koji ne odslikava realno stanje u privredi. Prigovorili su i što nisu date smjernice za privredni razvoj. U raspravu se uključio i načelnik opštine Milenko Avdalović obrazlažući informacije vezane za fabriku Svislajon i vjetroparkove Trusina i Grebak. Odbacio je prigovore opozicionih odbornika da se na tenderima favorizuju pojedine firme. Informacija je usvojena glasovima skupštinske većine.

Načelnik Odjeljenja za finansije Zorka Umićević prezentovala je strukturu opštinskih prihoda i rashoda u prvih šest mjeseci 2019. godine iznoseći ocjenu da je izvršenje budžeta zadovoljavajuće. Na primjedbu opozicije da je napravljen deficit u prvih pola godine, Umićević je istakla da je trenutno stanje u budžetu u korist prihoda. Izvještaj o realizaciji budžeta dobio je podršku skupštinske većine, dok je opozicija bila uzdržana.

Izvještaji o radu Centra za socijalni rad i Crvenog krsta Nevesinje za 2018. godinu prihvaćeni su bez rasprave. Nije bilo mnogo diskusije ni prilikom usvajanja Izvještaja o ostvarivanju plana i programa Biroa za zapošljavanje. Na primjedbe pojedinih odbornika da se ne slažu podaci Opštine i Biroa o broju nezaposlenih osoba obrazloženo je da je razlika u aktivnom i pasivnom statusu lica sa evidencije.

U odsustvu vršilaca dužnosti Doma zdravlja i Bolnice Nevesinje odbornici su bez rasprave prihvatili izvještaje o radu ovih zdravstvenih ustanova.

Široka skupštinska diskusija vođena je o radu inspekcijskih službi i komunalne policije. Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić odbornicima je prenio osnovne informacije o radu tržišne, urbanističko-građevinske, veterinarske, poljoprivredne i zdravstvene inspekcije i komunalne policije. On je naglasio da je u izvještajnom periodu izvšeno 347 inspekcijskih kontrola i izdato 60 rješenja o otklanjanju nepravilnosti. Odbornike je interesovao spor u Sopiljima koji je praćen nizom narušavanja javnog reda i mira, rješavanje divljih deponija, kontrola uslovnosti ugostiteljskih objekata i poštovanje odluke o zabrani nomađenja stoke. Šef Odsjeka za inspekcijske i poslove komunalne policije Sandra Kovačević negirala je tvrdnje odbornika SDS-a da se inspekcijske kontrole vrše po dvostrukim aršinima.

Podnoseći Informaciju o snabdijevanju električnom energijom rukovodilac radne jedinice Elektro-Nevesinje Gradimir Spremo naglasio je da je stanje pogonske spremnosti elektro-distributivnih sistema zadovoljavajuće. On je dodao da će aktivnosti preduzeća ove godine biti usmjerene na povećanje pouzdanosti snabdijevanja električnom energijom, smanjenje tehničkih gubitaka i izradi informacionog sistema elektro mreže i postrojenja. Na pitanje odbornika zašto su česti kvarovi na dalekovodu Nevesinje – Luka, Spremo je najavio da će ekipe utvrditi uzroke nestanaka struje.

Predstavljajući izvještaj o radu Turističke organizacije v.d. direktora Miroslav Marić istakao je da je u 2018. godini u Nevesinju registrovano pet puta više noćenja nego godinu dana ranije. U kratkoj odborničkoj diskusiji ukazano je da bi ova organizacija mogla biti iskorištena i za promociju nekih drugih opštinskih potencijala i manifestacija.

Na današnjoj sjednici Opštinskog parlamenta usvojena je Odluka o načinu i uslovima javne prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta u svojini opštine Nevesinje za izgradnju stambenih i stambeno-poslovnih objekata na Kilavcima i Odluka o pristupanju izradi ozmjene Regulacionog plana „Vitla“. Prihvaćena je Informacija o registraciji zajednica etažnih vlasnika i Izvještaj o stanju civilne zaštite.

 Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: