Srpska neće prihvatiti izmještanje migranata u Medeno Polje | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Srpska neće prihvatiti izmještanje migranata u Medeno Polje

Izvor: RTRS | Foto: RTRS | Datum:22.10.2019.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska neće prihvatiti da migranti iz Bihaća budu izmješteni u srpsko povratničko selo Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca.


Nakon što je Operativna grupa za pitanje migracija u Unsko-sanskom kantonu, zatražila hitno izmiještanje migranata iz kampa Vučjak kod Bihaća, Dodik je rekao da nadležne institucije u BiH ništa ne rade i da ne postoje kvalitetan odgovor.

On je istakao da BiH nema adekvatan odgovor na migrantsku krizu i da su svi dosadašnji postupci učinjeni kako bi se opravdao nerad.

Dodik je naglasio da bi smještanje migranata u Medenom Polju imalo političku dimenziju čiji je cilj protjerivanje Srba sa vjekovnih ognjišta.

- To je smišljeno u Sarajevu da bi Srbi bili protjerani iz Medenog Polja, odnosno sa vjekovnih ognjišta - rekao je on.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da dio bošnjačke političke elite blagonaklono gleda na migrante, koji bi u perspektivi mogli da vrše pritisak na one koji nisu Bošnjaci.

Dodik je naglasio da bi problem migranata mogao da sruši temelje BiH, jer institucije na nivou BiH nisu ništa uradile kako bi odgovorile na ovo pitanje.

- Pokušaji da se sve formalizuje na nivou BiH išli su za tim da bude opravdan nečiji nerad, a zatvaranje granica u Evropi je dovelo Republiku Srpsku i Federaciju BiH u situaciju da se mora naći odgovor na ovaj problem - dodao je on.

Dodik je dodao da Republika Srpska, po pitanju migranata, ima jasan stav i da neće dozvoliti prihvatne centre na svojoj teritoriji.

- Potrebno je obezbijediti adkevatan smještaj za migrante na području Bihaća, kao i logistiku. Dolazi zima i ne smijemo izgubiti humanitarnu dimenziju, a Republika Srpska je spremna da pomogne u finansiranju centra za migrante u ovom gradu - rekao je on.

Na pitanje šta Predsjedništvo BiH može uraditi u rješavanju migrantske krize, Dodik je odgovorio da ne može ništa jer ne postoji sveobuhvatan plan.

- Više puta smo tražili od Savjeta ministara da bude sačinjen sveobuhvatan plan za rješavanje migrantske krize, ali to nikad nije urađeno i od koga da tražimo odgovornost. U Federaciji BiH postoji samo jedan program, a to je da na granice u Srpskoj bude postavljena njihova policija i na granicu BiH prema Srbiji Oružane snage, što nikada nećemo dopustiti. Da je Srpska bila nadležna za granicu, sigurno bismo je zatvorili - rekao je srpski član Predsjedništva BiH.



Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: