Sutra sjednica Skupštine grada: Rade Runjevac predložen za Povelju Grada Trebinja | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Sutra sjednica Skupštine grada: Rade Runjevac predložen za Povelju Grada Trebinja

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:06.11.2019.

Odbornici Skupštine Grada Trebinja na sutrašnjoj sjednici će raspravljati o prijedlogu gradonačelnika Mirka Ćurića, da se ovogodišnja Povelja Grada Trebinja dodijeli našem sugrađaninu Radoslavu Radu Runjevcu.

Kako je pojasnio Dragoslav Banjak, predsjednik Skuštine grada Trebinja i član komisije za nagrade i priznanja, za povelju grada Trebinja predložen je Radoslav Runjevac, nekadašnji predsjednik SO Trebinje, direktor HET-a i predsjednik FK Leotar, za izuzetne zasluge za razvoj i promociju grada i unapređenje kvaliteta života njegovih građana.

„Podsjećam, za vrijeme dok je gospodin Runjevac obavljao dužnost predsjednika SO Trebinje (1974-1978.) realizovano je više privrednih i infrastrukturnih projekata, presudnih za konačno oblikovanje Trebinja kao urbane i razvijene sredine. Tada su osnovane nove privredne organizacije: RO 'Popovo polje', 'Asfalter', 'Luč' je prerastao iz veće stolarske radionice u savremenu fabriku namještaja i građevinske stolarije, izgrađen je rezervoar za snabdijevanje Trebinja vodom u visokim zonama, osnovano je Radio Trebinje, otvorena prva velika robna kuća 'Borac', izgrađena nova zgrada PTT-a  u Policama, započeta urbanizacija i izgradnja Ivanice, a realizovani su i brojni drugi, manji projekti. Za vrijeme dok je gospodin Runjevac rukovodio HET-om, ovo preduzeće je bezrezervno podržalo sve privredne i infrastrukturne projekte i postavilo standard društveno odgovornog poslovanja u ovom dijelu Hercegovine. Realizovan je i 'generacijski poduhvat', izgradnjom fekalne i oborinske kanalizacije. Tada su uređene i rekonstruisane sve trebinjske ulice, a zasađeno je i novo zelenilo. Radoslav Runjevac imao je važnu ulogu u stvaranju preduslova da FK 'Leotar' konačno postane jugoslovenski drugoligaš. Više godina bio je ili na čelu ili član organa ovog kluba, ali istovremeno i član brojnih sportskih foruma na nivou tadašnjih BiH i Jugoslavije, a kasnije i Republike Srpske. Posebno je važno da se istakne da je gospodin Runjevac, u percepciji građana Trebinja, bio i ostao čovjek koji je veliki trud posvetio dobrobiti našeg grada. On i danas predstavlja primjer kako se treba ophoditi prema javnom dobru i kako na najbolji način koristiti resurse koje imamo, kako materijalne tako i ljudske. Prijedlog za povelju gospodinu Radoslavu Runjevcu ja doživljavam i kao poruku, kako sadašnjoj tako i budućim generacijama političara, kako na odgovoran način obavljati svoje dužnosti i na kakvim principima treba graditi karijeru“, naveo je Banjak.

   

 

Kako je istakao Banjak, osim za Povelju Grada Trebinja, komisiji je dostavljeno i pet prijedloga za zahvalnice, kao posebnu vrstu javnih priznanja.

„Gradska Boračka organizacija predložila je da se zahvalnica posthumno dodijeli Radenku Parežaninu, koji je obavljao niz odgovornih funkcija iz oblasti zaštite i bezbjednosti građana, kako u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, tako i poslije njega. Nosilac je Medalje za hrabrost i ordena Miloša Obilića. U poslijeratnom periodu obavljao je dužnosti inspektora za kontrolu državne granice, zamjenika komandira u Policijskoj stanici za bezbjednost saobraćaja, šefa smjene u operativnom dežurstvu, operativnog dežurnog u CJB Trebinje i pomoćnika komandira u Policijskoj stanici Trebinje. Bio je član predsjedništva Gradske boračke organizacije Trebinje, u tri saziva.“

Za zahvalnicu Grada Trebinja predložena je i Jelena Odavić, posthumno, koja je osnivač i dugogodišnji predsjednik Kola srpskih sestara u Trebinju.

„Od osnivanja ove organizacije, 1991. godine, učestvovala je u velikom broju humanitarnih akcija, kojim je pomagano građanima Trebinja, kako u najtežim trenucima Odbrambeno-otadžbinskog rata, tako i nakon njegovog završetka. Njen veliki entuzijazam i želja da pomogne najugroženijima, nije je napuštao ni u poznijim godinama života, iako je bila vezana za invalidska kolica.“

Miholjka Janković, dugogodišnji predsjednik udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Sonata“ iz Trebinja, takođe je predložena za zahvalnicu Grada Trebinja. Kao predsjednik udruženja, ističe Banjak, sprovodila je brojne aktivnosti u cilju pomoći osobama narušenog duševnog zdravlja i bolesti zavisnosti.

„Poznata je i po svom dugogodišnjem humanitarnom i volonterskom radu, kao i žena - rekorder u dobrovoljnom davalaštvu krvi. Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade i priznanja.“

Gradonačelnik Trebinja je predložio, uz inicijativu Aleksandra Koprivice, direktora Centra za socijalni rad, Borislava Grubača, nekadašnjeg direktora Bolnice u Trebinju i Rajka Ćapina, dirktora JU Dom penzionera, da se zahvalnice dodijele Petru Aleksiću, našem sugrađaninu, košarkaškom treneru nastanjenom u Švajcarskoj, i Gvidu Štekliju, švajcarskom državljaninu, vitezu Malteškog reda.

„Oni su 2018. godine organizovali humanitarnu akciju, u okviru koje su ustanovama i udruženjima u Trebinju donirani automatizovani kreveti sa dušecima i drugom potrebnom opremom, hodalice, kolica za nepokretne osobe i osobe sa invaliditetom, bolnički namještaj, potrošni materijal za njegu pacijenata, uniforme za radnike i odjeća za korisnike“, pojasnio je Dragoslav Banjak.

Konačnu riječ reći će odbornici Skupštine Grada Trebinja, na sjednici koja će biti održana sutra. Ukoliko odluke o dodjeli javnih priznanja budu donesene, povelja i zahvalnice biće uručeni na svečanoj sjednici Skupštine Grada, 13. novembra.

Na dnevnom redu sutrašnjeg zasjedanja Skupštine grada je i informacija o stanju nezaposlenosti  na području grada Trebinja, izvještaj o realizaciji godišnjeg programa rada Javne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje „Naša radost“ za ovu i proteklu godinu, kao i prijedlog odluka o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti na području grada Trebinja.

Sjednica gradskog parlamenta zakazana je za sutra, sa početkom u 10 časova, uz direktan prenos Radio Trebinja.




Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: