Usvojena informacija o nezaposlenosti/zaposlenosti na području Grada Trebinja | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Usvojena informacija o nezaposlenosti/zaposlenosti na području Grada Trebinja

Izvor: Radio Trebinje | Datum:07.11.2019.

Odbornici su, nakon duže rasprave, većinom glasova usvojili i informaciju o nezaposlenosti/zaposlenosti na području Grada Trebinja.

Dragan Popović, rukovodilac trebinjske filijale Zavoda za zapošljavanje RS naveo je da je do 30. septembra, na evidenciji trebinjske filijale bilo 1.812 nezaposlenih te da je u odnosu na isti period prošle godine 606 manje aktivnih tražilaca posla. Za devet mjeseci ove godine sa evidencije biroa izbrisano je 813 lica, a najviše zaposlenih je u oblasti trgovine, uslužnih djelatnosti i niskogradnje.

„Najveći broj nezaposlenih je u kategoriji od 30 do 45 godina, među licima koja imaju četvrti stepen stručne spreme. Najviše je ekonomskih (107) mašinskih (92) i tehničara za drumski saobraćaj (38), te maturanata Gimnazije (80). Među licima trećeg stepena obrazovanja posao najviše traže prodavači (100), konobari (64) i automehaničari (43), a sa fakultetskom diplomom na evidenciji je najviše diplomiranih ekonomista (65), pravnika (58) i menadžera turizma (18) odnosno profesora razredne nastave (18), a posao traži i jedan doktor nauka“, precizirao je Popović.

Broj novoprijavljenih na evidenciji biroa za prvih devet mjeseci je 1.058 lica, a u istom periodu prošle godine prijavljena su 964 lica.

Popović je podsjetio da je Zavod za zapošljavnje RS realizovao brojne projekte zapošljavanja i samozapošljavanja u skladu sa Akcionim planom zapošljavanja u RS, pri čemu je ukupno odobreno 616.221KM za 134 lica, a zahtjeve je uputilo 87 poslodavaca.

„Ove godine za projekat zapošljavanja pripravnika, za 33 lica, odobreno je 198.000 KM, za projekat Zajedno do posla (samozapošljavanje djece poginulih boraca, samozapošljavanje RVI i demobilisanih boraca, te zapošljavanje kod poslodavaca djece poginulih boraca, RVI i demobilisanih boraca) 52.000KM, za 12 lica; za ciljne kategorije u privredi, za 52 lica -218.000KM, za projekat povrata poreza i doprinosa za poslodavce – 52. 581 KM za 33 lica; projekat Startap Srpska, za mlade do 35 godina, za 3 lica - odobreno je 89.640 KM, te za jedno lice romske nacionalnosti – 6.000KM“, obrazložio je Popović.

On je podsjetio da Zavod za zapošljavanje RS i Grad Trebinje imaju potpisan sporazum za uzajamnu podršku pri zapošljavanju lica sa evidencije Biroa Trebinje, te da je trebinjska filijala Zavoda aktivno učestvovala u realizaciji  Programa podrške samozapošljavanju Grada Trebinja, kao i ostalih javnih poziva, kako bi što veći broj nezaposlenih lica na području našeg grada našao posao.

Iz opozicionih redova naveli su da broj novozaposlenih lica na području Trebinja nije odraz uspješnog djelovanja aktuelne vlasti nego ekonomskih migracija te zapošljavanja naših sugrađana u inostranstvu, prvenstveno u susjednom Dubrovniku. Čule su se i primjedbe da se u Trebinju ne otvaraju proizvodni pogoni te da je zabrinjavajuće da Trebinjci, zbog loših plata i slabih uslova rad, napuštaju i stalne poslove u potrazi za boljom egzistencijom, te da nastavne planove i programe u srednjim školama treba uskladiti sa potrebama tržišta.

Vidomir Begenišić, odbornik SDS-a zapitao se koliko se građana odjavilo iz Trebinja i podsjetio na neminovne migracije stanovništva koje će, kao je istakao, biti nastavljene i narednih godina.

„Zabrinut sam zbog ovakvih trendova i ekonomskih migracija. Republička vlast ništa ne radi kako bi se to zaustavilo. Bićemo dugoročno u velikom problemu“, kazao je on.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja,  odgovarajući na primjedbe opozicionih poslanika osvrnuo se na period vladavine PDP-a, istakavši da je, za razliku od tog perioda, u Trebinju realizovano  više od 70 investicija, koje su realizovane ili su u toku, a pokrenuto je na desetine socijalnih i programa samozapošljavanja.

„Nemojte omalovažavati programe i investicije koje smo realizovali i one koje smo pokrenuli. Toga prije nije bilo. Trudimo se da zaposlimo što više porodica poginulih, demobilisanih boraca... Ovo što radimo je za dobrobit svih građana Trebinja. Pokušavamo da ostvarimo prostor za investicije i razvojne programe. U protekle dvije godine u Trebinju smo investirali 6 miliona maraka“, poručio je gradonačelnik Ćurić.

Odbornici su prihvatili izvještaj o realizaciji godišnjeg programa rada Javne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje „Naša radost“ Trebinje za proteklu i ovu godinu, kao i odluka o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti na području Grada Trebinja.




Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: