Nevesinje: Opštinski parlament usvojio Nacrt budžeta za 2020. godinu | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Nevesinje: Opštinski parlament usvojio Nacrt budžeta za 2020. godinu

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:04.12.2019.

Na sjednici Skupštine opštine Nevesinje odbornici su većinom glasova usvojili Nacrt budžeta za 2020. godinu u iznosu od 8.301.105 KM, što je za oko 36.000 KM više nego za ovu godinu. Prethodno je savlasnost na ovaj dokument dalo Ministarstvo finansija Republike Srpske.

Prije skupštinske diskusije, načelnik Odjeljenja za finansije Zorka Umićević detaljno je prezentovala strukturu planiranih prihoda i rashoda. Predstavila je i Plan ulaganja u nefinansijsku imovinu prema kojem je za investicije u narednoj godini predviđeno da se izdvoji 769.934 KM.

Odbornici vlasti i opozicije kao pozitivno su istakli povećanje subvencija za poljoprivrednike, ali su oko ostalih stavki imali različita mišljenja.

Odbornici SDS-a su poručili da neće podržati Nacrt budžeta jer se, prema njihovoj ocjeni, investicije planiraju uglavnom iz kreditnih sredstava, a ne iz izvornih prihoda. Smatraju i da su povećani rashodi za lična primanja u opštinskoj upravi i ustanovama koje se finansiraju iz opštinskog budžeta.

Iz PDP-a su prigovorili da u predloženom dokumentu nisu predviđena ulaganja u Gornje polje, a odbornik SRS „Srpska u sigurne ruke“ je preloženi budžet ocijenio kao potrošački.

Odbornici SNSD-a su uzvratili konstatacijom da Nacrt budžeta predstavlja balans između socijalne i razvojne komponente. Smatraju da je budžet likvidan i održiv i da se kreditna sredstva planski troše na kapitalne investicije.

Uz pozitivne ocjene o predloženoj strukturi budžeta, iz Socijalističke partije su posebno pohvalili subvencije poljoprivrednim proizvođačima i odgovornost u kreiranju socijalne politike. Za Nacrt budžeta su rekli da je realan i osvariv.

Zaključujući skupštinsku raspravu načelnik opštine Milenko Avdalović je naglasio da je budžet urađen za dobrobit svih građana. On je najavio da će projekti rekonstrukcije zgrade na Trgu slobode, izgradnje prečistača vode, rehabilitacije magistralnih putnih pravaca prema Mostaru, Gacku i Berkovićima, izgradnje ulica u naseljima Brežine i Lapčevine i kanalizacije u naseljima Miljevac, Šehovina i Šajbe biti finansirani sredstvima Republike Srpske.

Nacrt budžeta usvojen je glasovima skupštinske većine, dok je opozicija bila protiv. Usvojeni dokument biće upućen u javnu raspravu i nakon toga će biti ponuđena konačna verzija budžeta za 2020. godinu.

Većinom glasova usvojena je i Odluka o izmeni Odluke o kreditnom zaduženju opštine Nevesinje kojom je predviđen novi plan utroška kreditnih sredstava. Kako je obrazloženo, sredstva od 215.000 KM biće realocirana za asfltiranje puteva prema prioritetima i zahtjevima mjesnih zajednica.

Na današnjoj sjednici Opštinskog parlamenta većinom glasova usvojena je Odluka o kreditnom zaduženju opštine Nevesinje u iznosu od 200.000 KM za sufinansiranje izgradnje vodovodne mreže u selima Šumići, Rast i Drežanj. Kako je obrazložila načelnik Odjeljenja za finansije Zorka Umićević sredstva su obezbijeđena iz revolving fonda sa rokom otplate od 12 godina i kamatnom stopom od 3%. Opozicioni odbornici su predlagali da se ovaj projekat finansira iz drugih izvora i da se proširi na sela iz Gornjeg polja. Predstavnici opštinske vlasti su objasnili da je kredit izuzetno povoljan, ali da su sredstva iz ovog fonda bila ograničena.

U preostalom dijelu sjednice nije bilo mnogo diskusija.

Usvojeni su Plan korištenja sredstava privrednih društava i drugih pravnih lica koji obavljaju djelatnost na području opštine Nevesinje za realizaciju posebnih mjera zaštite od požara i Program utroška namjenskih sredstava ostvarenih od posebnih vodnih naknada. Odbornici su dali saglasnost i na predloženi Program obavljanja usluga zajedničke komunalne potrošnje. Kako je obrazložio načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Slobodan Šiljegović za čišćenje ulica, trgova i gradskog groblja, održavanje zelenih površina, transport otpadaka i javnu rasvjetu planirana su sredstva od 164.000 KM.

Program rada zimske službe za 2019/2020. godinu predstavio je samostalni stručni saradnik za puteve Miomir Kokotović. On je rekao da će se održavanje puteva i ulica vršiti prema utvrđenim prioritetima i da su za ovu namjenu predviđena budžetska sredstva od 80.000 KM.


 
 
 
 
 
 
 
 
 







Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: