Članovi Savjeta nacionalnih manjina posjetili Trebinje | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Članovi Savjeta nacionalnih manjina posjetili Trebinje

Izvor: SRNA | Datum:11.12.2019.

Na današnjem sastanku u Trebinju članova Savjeta nacionalnih manjina BiH sa predstavnicima grada konstatovano je da treba uložiti napore da bi se djelovanje pripadnika nacionalnih manjina sa ovog područja koordinisalo na što bolji način, čime bi na lakše ostvarivali svoja prava.

Predstavnici Skupštine grada Trebinja istakli su da su iz budžeta u proteklom periodu izdvojena znatna sredstva za stambeno zbrinjavanje Roma, te najavili da i u narednom periodu planiraju da izdvajaju znatna finansijska sredstva za pripadnike svih nacionalnih manjina, bilo da je riječ o rješavanju stambenog ili nekog drugog pitanja.

Na sastanku je konstatovano da je specifično da u južnim dijelovima BiH nema puno pripadnika nacionalnih manjina, zbog čega se javlju određene poteškoće kada je riječ o ostvarivanju prava pripadnika nacionalnih manjina.

Članove Savjeta predvodio je predsjedavajući Andrija Svatok, a ispred grada Trebinja sastanku, na kojem je bilo riječi o položaju nacionalnih manjina u gradu, su prisustvovali predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak i načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević.

Iz parlamenta BiH saopšteno je da je Svatok upoznao domaćine o organizaciji i radu Savjeta nacionalih manjina BiH, navodeći da su jedan od načina rada ovog savjetodavnog tijela parlamenta BiH i posjete lokalnim zajednicama, da bi se stekla saznanja o položaju nacionalnih manjina na području cijele BiH.

Svatok je istakao da će se Savjet u narednom periodu baviti sistemskim rješavanjem pitanja finansiranja udruženja nacionalnih manjina na području BiH, te da će, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzeti aktivnosti na izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH s ciljem poboljšanja položaja i statusa nacionalnih manjina u BiH.

Banjak je naveo da na području Trebinja ne živi puno pripadnika nacionalnih manjina, te napomenuo da vrijednost grada predstavlja to što graniči sa drugim državama, što Trebinju osigurava komunikaciju i povezanost sa drugima i drugačijima.Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: