Foča: Potrebno unaprijediti saradnju načelnika i narodnih poslanika | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Foča: Potrebno unaprijediti saradnju načelnika i narodnih poslanika

Izvor: Srna | Foto: SRNA | Datum:19.11.2015.

U Foči je juče održan konsultativni sastanak predstavnika lokalnih uprava iz Višegrada, Rudog, Čajniča i Foče sa narodnim poslanicima iz ove regije, a u cilju pobošljanja njihove međusobne saradnje. Jedan od dvojice narodnih poslanika, koji su se odazvali sastanku, Zdravko Krsmanović iz NDP-a rekao je da je saradnja načelnika i predsjednika opština sa narodnim poslanicima do sada bila izuzetno loša i da su ovakvi sastanci prilika da se ona unaprijedi.

12273019_10206273392126535_126100813_n“Do sada saradnje načenika opština i poslanika nije bilo, ako nisu iz iste partije. Čak je u pojedinim slučajevima išlo i do mržnje, da pojedini načelnici opština i narodni poslanici isijavaju nešto što nije u interesu građana. Treba napraviti atmosferu da se radi u interesu građana, da se ispunjavaju predizborna obećanja. Nema razloga da se, kad prođu izbori, nastavlja predizborna kampanja i da lični animoziteti opterećuju saradnju”, rekao je Krsmanović. On je naglasio da je ovo prilika da poslanici sa predstavnicima opštinskih vlasti utvrde prioritete, koji će se zajednički rješavati.

12243923_10206273393166561_695567101_n“Zapošljavanje, kao glavni prioritet, a zatim infrastruktura- magistralni i regionalni putevi, izgradnja velikih hidroenergetskih objekata, moramo to raditi zajednički, a i svu zakonsku regulativu, posebno koja se odnosi na lokalnu samoupravu, moramo zajedno donositi, da lokalne zajednice ne budu mjesne zajednice, već stubovi dobrobiti interesa građana, jer oni tu rješavaju sve egzistencijalne probleme”, naglasio je Krsmanović.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini iz Rogatice Novak Motika istakao je da je jedan od većih problema lokalnih zajednica nemogućnost da od Srbije naplate naknade za potopljeno zamljište.

“Mi smo ta pitanja imali na Narodnoj skupštini, nije se mnogo uradilo, ali se o tome razgovaralo i na zajedničkoj sjednici Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH i ja očekujem rezultate u skorije vrijeme”, rekao je Motika. Predstavnik Saveza opština i gradova Republike Srpske Miroslav Lučić rekao je da su veoma važni razgovori predstavnika različitih nivoa vlasti, da bi novi zakon o lokalnoj samuopravi bio efikasniji.

“Naravno da je mišljenje narodnih poslanika, načelnika i predsjednika skupština značajno, da bismo spriječili neke situacije koje smo do sada imali, poput neuspjelih opoziva načelnika, kada se nepotrebno troše finansijska sredstva, a da nema odgovornosti odbornika i skupštine”, rekao je Lučić, koji je predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo. Zamjenik načelnika opštine Foča Radenka Srndović smatra da načelnici opštinskih odjeljenja treba da budu profesionalci.

12243678_10206273393366566_2107959130_n

“U cilju distanciiranja od politike, da razdvoje politiku od radnih zadataka, jer nikako nisam da to po svaku cijenu budu političke ličnosti”, istakla je Srdovićeva. Konsultativni sastanak odrganizovala je Terenska kancelarija OEBS-a u Foči.

Krsmanović: Putevi u Staroj Hercegovini moraju biti prioritet Vlade RS

Narodni poslanik Zdravko Krsmanović istako je da će, prilikom usvajanja rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu i donošnja budžeta za narednu godinu,u Narodnoj skupštini insistirati na investicijama u otvaranje radnih mjesta,izgradnji hidroenergetskih objekata i puteva u Staroj Hercegovini.

“Put Foča-Šćepan Polje liči na kozju stazu i poslije rekonstrukcije, put za Zavait, Čelebiće prema Pljevljima se ne radi, kao i put preko Potrkuše za Čajniče i Ustipraču”, rekao je Krsmanović. Ona je napomenuo da se nikakve aktivnosti ne vode ni u vezi sa izgradnjom HE “Buk Bijela”, te da je započeta gradnja HE “Mrsovo” na rijeci Lim pod znakom pitanja.

“Sve je ovdje pod znakom pitanja i ljudi sa ovih prostora odlaze. U narednoj godini, prioritet mora biti novi investicioni ciklus i neispunjeni prioriteti iz prethodne godine, a to su prije svega izgradnja velikih hidroenergetskih objekata i završetak infrastrukturnih radova na putevima u Staroj Hercegovini”, istakao je Krsmanović.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: